Vårens tarte med lök och ost

POPULÄRT
koket.se
Vårens tarte med lök och ost
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Vårens tarte med lök och ost

22 ingredienser

1 h

En härlig tarte med lök, ost och gräddfil kan bli en perfekt rätt till buffén eller som tillbehör till middagen.

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl (eller siktat dinkelmjöl)
  • 125 g smör, kylskåpskallt
  • 2 msk vatten
  • salt
  • vitpeppar

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 0,25 purjolök
  • 1 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • salt
  • malen kryddpeppar
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 3-4 dl cheddarost, riven (eller annan lagrad ost)
  • vitpeppar

Topping

  • gräslök (från recept ovan)
  • 0,5 citron, saften
  • 1 tsk honung
  • salt
  • malen kryddpeppar
  • lökringar (från recept ovan)

Gör så här

Pajdeg

  1. Fördela smöret i små bitar. Blanda ihop smöret med mjöl, vatten, en nypa salt och nymald vitpeppar.
  2. Knåda till en smidig deg.
  3. Kavla ut degen och lägg den i en form med löstagbar botten. Nagga med en gaffel och låt vila i kylen i 30 minuter.
  4. Förgrädda sedan pajdegen i 10 minuter på 200 grader.

Fyllning

  1. Skär gul lök, rödlök och purjolök i tunna ringar.
  2. Lägg undan en fjärdedel till marinering. Stek resterande i smör och socker tills det blir gyllenbrunt. Smaksätt med salt och krossad kryddpeppar.
  3. Lägg löken i pajskalet.
  4. Blanda ägg, grädde, ost och vitpeppar. Slå blandningen i den förgräddade pajformen.
  5. Grädda pajen i ugnen i ca 30–40 minuter beroende på storlek på formen. Låt svalna lite innan servering.

Topping

  1. Finhacka gräslöken och lägg åt sidan till garnering.
  2. Blanda citronsaft, honung, salt och kryddpeppar. Marinera den tunt skivade löken i blandningen, rör runt lite.
  3. Toppa tarten med löksalladen och garnera med gräddfil och gräslök.