Vårens tarte med lök och ost
Vårens tarte med lök och ost
22 ingredienser
1 h
En härlig tarte med lök, ost och gräddfil kan bli en perfekt rätt till buffén eller som tillbehör till middagen.
Se Fredrik Eriksson laga receptet

Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl (eller siktat dinkelmjöl)
- 125 g smör, kylskåpskallt
- 2 msk vatten
- salt
- vitpeppar
Fyllning
- 1 gul lök
- 1 rödlök
- 0,25 purjolök
- 1 msk smör
- 1 msk strösocker
- salt
- malen kryddpeppar
- 3 ägg
- 2 dl grädde
- 3-4 dl cheddarost, riven (eller annan lagrad ost)
- vitpeppar
Topping
- gräslök (från recept ovan)
- 0,5 citron, saften
- 1 tsk honung
- salt
- malen kryddpeppar
- lökringarna (från recept ovan)
Gör så här
Pajdeg
- Fördela smöret i små bitar. Blanda ihop smöret med mjöl, vatten, en nypa salt och nymald vitpeppar.
- Knåda till en smidig deg.
- Kavla ut degen och lägg den i en form med löstagbar botten. Nagga med en gaffel och låt vila i kylen i 30 minuter.
- Förgrädda sedan pajdegen i 10 minuter på 200 grader.
Fyllning
- Skär gul lök, rödlök och purjolök i tunna ringar.
- Lägg undan en fjärdedel till marinering. Stek resterande i smör och socker tills det blir gyllenbrunt. Smaksätt med salt och krossad kryddpeppar.
- Lägg löken i pajskalet.
- Blanda ägg, grädde, ost och vitpeppar. Slå blandningen i den förgräddade pajformen.
- Grädda pajen i ugnen i ca 30–40 minuter beroende på storlek på formen. Låt svalna lite innan servering.
Topping
- Finhacka gräslöken och lägg åt sidan till garnering.
- Blanda citronsaft, honung, salt och kryddpeppar. Marinera den tunt skivade löken i blandningen, rör runt lite.
- Toppa tarten med löksalladen och garnera med gräddfil och gräslök.