Vardagspaj med broccoli, purjo och fetaost

koket.se
Vardagspaj med broccoli, purjo och fetaost
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Vardagspaj med broccoli, purjo och fetaost

22 ingredienser

1 h

Läcker och god middagspaj som blir ännu matigare av den goda toppingen med fräst kål och spenat samt knaprig mandel.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner

Pajskal

  • 120 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 1 purjolök, grovt skuren
  • 500 g broccoli
  • 1 gul lök, fint skivad
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 100 g fetaost
  • 50 g smör

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • muskot, några försiktiga riv

Topping

  • 100 g babyspenat
  • 50 g svartkål
  • 1 dl mandelspån
  • 50 g smör

Sås

  • 3 dl yoghurt
  • 3 msk fryst dill
  • salt

Gör så här

Pajskal

  1. Mixa smör, mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och mixa vidare till fin deg, låt vila i kylen en timme.
  2. Kavla pajdegen tunt och lägg i en smord pajform (ca 25 cm i diameter), tryck ut degen lite med händerna.
  3. Ställ formen i frysen så att degen blir helt fryst
  4. Grädda pajskalet på 175 grader ca 10 minuter.

Fyllning

  1. Ansa och skär purjolöken i grovt. Skär broccolins krona i buketter och lägg stammen åt sidan. Skala, halvera och skär löken i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Fräs purjolök, broccoli, lök och vitlök i smör i en stekpanna. Lägg över i en bunke. Smula ner fetaosten och vänd runt.
  3. Häll blandningen i det förbakade pajskalet.

Äggstanning

  1. Vispa ihop ägg och grädde, smaka av med salt och riv ner lite muskotnöt. Häll smeten över fyllningen i pajskalet, vänd runt lite med sked så att stanning hamnar överallt bland grönsakerna
  2. Grädda i 175 graders ugn ca 40 minuter.
  3. Hyvla broccolistammen på mandolin. Rosta mandeln i torr panna.
  4. Stek hyvlade broccoliskivor, svartkål och spenat hastigt i smöret i en stekpanna. Salta.

Sås

  1. Blanda dill och yoghurt, smaka av med salt.

Servering

  1. Toppa pajen med grönsakerna och mandeln. Bjud med dillyoghurt.