Vardagspaj med broccoli, purjo och fetaost

koket.se
Vardagspaj med broccoli, purjo och fetaost
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Vardagspaj med broccoli, purjo och fetaost

22 ingredienser

1 h

Läcker och god middagspaj som blir ännu matigare av den goda toppingen med fräst kål och spenat samt knaprig mandel.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pajskal

  • 120 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 1 purjolök, grovt skuren
  • 500 g broccoli
  • 1 gul lök, fint skivad
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 100 g fetaost
  • 50 g smör

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • muskot, några försiktiga riv

Topping

  • 100 g babyspenat
  • 50 g svartkål
  • 1 dl mandelspån
  • 50 g smör

Sås

  • 3 dl yoghurt
  • 3 msk fryst dill
  • salt

Gör så här

Pajskal

  1. Mixa smör, mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och mixa vidare till fin deg, låt vila i kylen en timme.
  2. Kavla pajdegen tunt och lägg i en smord pajform (ca 25 cm i diameter), tryck ut degen lite med händerna.
  3. Ställ formen i frysen så att degen blir helt fryst
  4. Grädda pajskalet på 175 grader ca 10 minuter.

Fyllning

  1. Ansa och skär purjolöken i grovt. Skär broccolins krona i buketter och lägg stammen åt sidan. Skala, halvera och skär löken i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Fräs purjolök, broccoli, lök och vitlök i smör i en stekpanna. Lägg över i en bunke. Smula ner fetaosten och vänd runt.
  3. Häll blandningen i det förbakade pajskalet.

Äggstanning

  1. Vispa ihop ägg och grädde, smaka av med salt och riv ner lite muskotnöt. Häll smeten över fyllningen i pajskalet, vänd runt lite med sked så att stanning hamnar överallt bland grönsakerna
  2. Grädda i 175 graders ugn ca 40 minuter.
  3. Hyvla broccolistammen på mandolin. Rosta mandeln i torr panna.
  4. Stek hyvlade broccoliskivor, svartkål och spenat hastigt i smöret i en stekpanna. Salta.

Sås

  1. Blanda dill och yoghurt, smaka av med salt.

Servering

  1. Toppa pajen med grönsakerna och mandeln. Bjud med dillyoghurt.