Pers piroger

Pers piroger
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Pers piroger

10 ingredienser

Per Morberg lagar oemotståndliga piroger med sidfläsk, alternativt skinka.

Per lagade också
Fruktspett med chokladsås

Ingredienser

Piroger

  • 5 dl mjölk
  • 1 l vetemjöl (eller 5 dl vete och 5 dl graham)
  • 50 g smör
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 ägg, till pensling

Fyllning

  • 300 g rökt sidfläsk (eller rökt skinka)
  • 1 gul lök
  • salt
  • peppar, nymalen

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degblandare. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader).
  2. Häll den varma mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt mjölet och saltet. Blanda i 5 minuter till en slät deg. Låt jäsa 1 timma.
  3. Kavla ut degen 1/2 cm tjock. Tag ett glas och gör runda avtryck, ca 10 cm i diameter.
  4. Lägg fyllningen på ena halvan och vik över den andra. Tryck till med gaffel i skarven. Lägg på plåtar och jäs ytterligare i 15-20 minuter.
  5. Pensla med det uppvispade ägget. Grädda ca 15 minuter i 225 grader till en gyllengul färg.