Medelhavspaj
Medelhavspaj
16 ingredienser
Paj är gott och enkelt att variera. Denna är fylld med grönsaker och ost. Låt väl smaka!
Ingredienser
pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 125 g smör (eller margarin)
- 2 msk vatten, kallt
Fyllning
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 1 dl soltorkade tomater
- 1 paprika
- 2 klyftor vitlök
- 0,5 tsk torkad rosmarin
- 50 g pinjenötter
- 0,5 dl vatten
- 250 g fetaost
- 3 ägg
- 2,5 dl mjölk
- 2 krm salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda mjöl och salt i en skål.
- Lägg i kylskåpskallt margarin skuret i små bitar. Finfördela det i mjölet med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedaren till en smulig massa.
- Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut den i en pajform som är ca 25 cm i diameter och grädda i 10 minuter.
- Skär morötter, lök, soltorkade tomater och paprika i fina strimlor.
- Finhacka vitlöken.
- Mortla rosmarinen.
- Fräs grönsaker, vitlök, pinjenötter och rosmarin i olja i en stekpanna.
- Slå på vatten och låt koka ihop i 5 minuter. Smaka av med salt, farinsocker och tabasco.
- Lägg blandningen i pajskalet.
- Skär fetaosten i bitar och tryck ner dem i fyllningen.
- Vispa ihop ägg, mjölk och salt. Häll äggstanningen i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter eller tills pajen fått fin färg.