Ukrainsk raggmunk med svampsås

Ukrainsk raggmunk med svampsås
Foto: Rania Rönntoft

Ukrainsk raggmunk med svampsås

Av: Elle Nikishkova

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

20 m

Raggmunk, rösti, råraka eller hash brown? Det finns en variant på den här rätten i många olika länder – med mjöl och ägg eller utan, söta, salta, tunna, tjocka osv. Den gemensamma nämnaren är potatisen och att plättarna steks i något slags fett i en het panna. I det här receptet får du bra tips på hur du tillagar rätten ute i skogen.

Tips på kokbok!

Tips på kokbok!

Receptet kommer ur boken Laga mat på Stekhäll. Köp boken här!

Läs mer

Ingredienser

portioner

Raggmunk

  • 500 g mjölig potatis
  • 1 gul lök (stor)
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 ägg
  • ca 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk örtsalt
  • svartpeppar
  • olja (till stekning)

Svampsås

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl torkad svamp (skogssvamp, 2 dl hackad färsk svamp)
  • 3 dl crème fraîche
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 dl persilja, hackad
  • svartpeppar
  • olja (till stekning)

Gör så här

  1. Du kan förbereda smeten till raggmunken hemma. Du kan också göra såsen hemma, eller förbereda ingredienser för att göra den ute på hällen.

Raggmunk

  1. Riv potatisen oskalad. Kläm ut och häll bort all vätska som sipprar fram när potatisen är riven.
  2. Riv en stor lök och vitlök i samma kärl.
  3. Tillsätt ägg, mjöl, örtsalt och peppar och blanda till en smet. Känns smeten väldig lös kan du tillsätta mer mjöl.
  4. Packa smeten i en behållare och ta med den ut. Smeten kan bli grå när den står men det gör ingenting för smaken.

Svampsås

  1. Förbered svampsåsen genom att finhacka lök som packas i en behållare.
  2. Lägg den torkade svampen i en matlåda med lite vatten för blötläggning och ta med ut.
  3. När du väl är ute i skogen så häll olja på den heta stekhällen och tillsätt löken. Stek i några minuter tills den har fått fin färg. Krossa och hacka vitlöken och stek den tillsammans med löken i en minut.
  4. Tillsätt den blötlagda svampen inklusive vätskan.
  5. Häll på 2 dl vatten och örtsalt och låt blandningen sjuda i ca 10 minuter på låg värme.
  6. Tillsätt crème fraichen, rör om och sjud i några minuter innan du slutligen tillsätter persilja och svartpeppar. Smaka av med salt.
  7. Lägg över den färdiga svampsåsen i ett annat kärl, gärna ett kärl som sedan kan placeras nära elden för uppvärmning. Den kan också värmas igen på hällen när raggmunkarna är klara.

Raggmunk forts.

  1. Rengör hällen med lite vatten, torka av och häll på olja.
  2. Klicka ut raggmunkssmeten till mellanstora plättar på hällen och platta till. Stek i 2–3 minuter på varje sida eller tills raggmunkarna har fått en fin färg. Häll på mer olja efterhand.
  3. Servera raggmunkarna varma med den goda svampsåsen och garnera med färsk persilja.