Ugnsgratinerad löksoppa

ugnsgratinerad löksoppa
Foto: Erik Olsson
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Ugnsgratinerad löksoppa

10 ingredienser

1 h

En fransk klassiker att njuta av till förrätt eller huvudrätt. Perfekt smaksatt med godsaker som vitt vin, timjan och lagerblad. 

TIPS! Vill du göra hemgjord grönsaksbuljong använd följande: 1 liter vatten + 4 msk koncentrerad fond, 3 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan + 2 lagerblad

Ingredienser

portioner
  • 5 gula lökar [ca 500 g]
  • 1 l hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 2 dl vitt vin (torrt)
  • 1 msk japansk soja (eller tamarisoja)
  • 2 msk smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gratinering

  • 4 skivor vitt bröd
  • 2 msk smör
  • 2 dl gruyèreost, grovriven

Gör så här

  1. Skala och skiva löken tunt. Fräs den mjuk i smör på medelvärme i en stor kastrull tills den fått lite färg utan att bli bränd, ca 10 minuter. Rör om då och då.
  2. Tillsätt buljong, timjan, lagerblad och vin. Låt sjuda under lock på svag värme i ca 25 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
  3. Värm ugnen till 250°, grill.
  4. Skär brödet i grova tärningar och fräs dem gyllenbruna i smör i en stekpanna.
  5. Fördela soppan i fyra ugnssäkra portionsskålar. Lägg i brödtärningarna och strö över osten. Gratinera soppan högt uppe i ugnen i ca 5 minuter eller tills osten fått fin färg.
  6. Servera direkt.