Ugnsgratinerad krabba
Ugnsgratinerad krabba
11 ingredienser
Ugnsgratinerad krabba med yusu-kosho och lagrad ost kan bli en perfekt rätt till helgen.
Ingredienser
- 4 krabbor
- 3 msk smör
- 1,5 msk vetemjöl
- ca 2 dl mjölk
- spad från krabborna
- 2 tsk yuzu-kosho (eller 1 msk picklad jalapeno och 1 msk citronsaft)
- salt
- ca 1 dl ost, risen (lagrad)
- 0,5 dl pankoströbröd
- 1 msk torkad dragon
- 1 citron
- 4 skivor bröd
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Bryt upp krabborna. Du kan behöva skära med en kniv runt linjen på skalets undersida för att lossa undersidan. Se till att det blir fina skålar kvar av skalen.
- Rensa ut allt kött från krabborna och klorna. Köttet närmst skalet skär du i skivor och sparar till att lägga tillbaka i skalen efter stuvningen. Ta även vara på spadet till stuvningen.
- Fräs smöret och rör i mjöl.
- Ta av kastrullen från värmen och häll i mjölken och spadet från krabborna under omrörning.
- Sätt tillbaka kastrullen på värmen och koka sakta i 2–3 minuter. Smaksätt med yuzu-kosho (eller finhackad picklad jalapeno och lite citronsaft).
- Smaka av och tillsätt eventuell mer yuzu-kosho för hetta och kanske lite salt.
- Fördela det vita krabbköttet i skalen, häll stuvningen över och toppa med krabbköttet som satt närmst skalet. Toppa krabborna med riven lagrad ost.
- Rosta panko och torkad dragon i en torr stekpanna tills det blir gyllenbrunt.
- Lägg ut ugnsfolie på en ugnsfast form. Lägg i krabborna och gratinera dem i ugnen (med endast övervärme) i ca 10 minuter, osten ska smälta och bli fint gratinerad.
- Ta ut krabborna och toppa med rostat ”dragonpanko” och servera med färsk citron och bröd.