Ugnsbakade rotsaker och spetskålsallad

Ugnsbakade rotsaker och spetskålsallad
Foto: Frederik Zäll
Frederik Zäll
Frederik Zäll

Ugnsbakade rotsaker och spetskålsallad

15 ingredienser

45 m

Ugnsbakade rotfrukter med en krispig kålsallad. Gott och fräscht till julbordet!

Ingredienser

portioner

Ugnsbakade rotsaker

  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 1 sötpotatis, skalade
  • 3 gulbetor, skalade
  • 3 potatisar
  • 2 klyftor vitlök
  • färska örter (timjan, rosmarin, salvia, oregano)
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Spetskålsallad

  • 1 spetskål
  • olivolja
  • rödvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Klyfta rotsakerna och lägg i bleck. Ringla över rikligt med olivolja. Tryck ner krossade vitlöksklyftor och hela kvistar av örterna.
  3. Krydda väl med salt och peppar.
  4. Baka av i ugnen i cirka 35 - 40 minuter tills rotsakerna är precis klara.
  5. Klyfta spetskålen och hyvla i centimetertjocka strimlor.
  6. Vispa ihop lika delar olivolja och rödvinsvinäger, krydda med salt och peppar.
  7. Vänd runt strimlorna i lite vinägrett och servera direkt.