Ugnsbakad torskrygg med skirat smör

Ugnsbakad torskrygg med skirat smör
Foto: Tv4

Ugnsbakad torskrygg med skirat smör

0

17 ingredienser

1 h

Ugnsbakad torskrygg med skirat smör, rotsakskaka, fänkål och bacon.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 600-800 g torskrygg med skinn
  • 1 fänkål
  • sockerärtor
  • 1 dl vitt vin
  • rörsocker
  • 2 msk pastis
  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 gul lök
  • 800 blandade rotfrukter (potatis, morot)
  • 1 dl prästost, riven
  • smör
  • färsk pepparrot
  • färdigkokta rödbetor
  • bacon
  • kapris
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Lägg fisken i saltlake några timmar. Det gör att den blir fastare i köttet.
  2. Skiva fänkålen i millimetertjocka skivor, strö över lite råsocker och fräs dem tills de är nästan mjuka.
  3. Häll över vitt vin så att det täcker och koka fänkålen mjuk. Fänkål har en liten lakritssmak och därför funkar det bra att tillsätta lite pastis till vinet. Fänkålen kan gärna ligga länge i sitt kokspad, smaken mognar fram bra då. 
  4. Ansa och koka sockerärtorna lätt.
  5. Vispa upp ett ägg. 
  6. Hacka och fräs löken.
  7. Riv rotsakerna. Häll ner dem samt löken och prästosten i det uppvispade ägget och häll upp smeten i muffinsformar. 
  8. Skiva lite smör ovanpå, strö över riven prästost och tillaga dem i ugnen på 175 grader i 35-40 minuter.
  9. Fräs fisken försiktigt i smör och lägg den sedan i en form som skall in i ugnen på 125 grader. Det fungerar bara om skinnet är kvar på fisken. Glöm inte att salta fisken innan den hamnar i ugnen, använd gärna flingsalt.
  10. Fisken är klar när innertemperaturen är 42-45 grader, det tar ca 20 minuter men passa den noga. Blir temperaturen för hög blir fisken torr och tråkig.
  11. Skira smör och tillsätt pepparrot.
  12. Värm upp fänkålen och se till att sockerärtorna är varma.
  13. Hetta upp rödbetorna och baconet i en stekpanna så de får lite yta.
  14. Lägg fänkål och sedan fisk på uppvärmda tallrikar. Strö över rödbetor och häll skirat smör över. Lägg sockerärtor snyggt vid sidan och en sked rotsaker. Servera kapris till.