Ugnsbakad torsk med krämiga vita bönor och tomatsallad

6 röster
45 m
4

Till den ugnsbakade torsken serveras en krämig röra på vita bönor kokta tillsammans med vin, grädde och parmesan - lite som en risotto fast utan ris. Till serveras även tomatsallad med fint strimlad stjälkselleri i. 

Visa mer
45 m
4
4 portioner

Du behöver

Torsk

  • 600 g torskrygg med skinn
  • olivolja
  • salt, peppar

Krämiga bönor

  • 600 g små vita bönor, kokta på burk (avrunna)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 100 g färskriven parmesanost
  • salt
  • olivolja
  • 0,5 citron, skalet

Tomatsallad

  • 200 g små romanticatomater
  • 100 g soltorkade tomater i olja, avrunna
  • 1 stjälk blekselleri, fint strimlad
  • 1 kruka basilika, plockade blad
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Torsk
    Sätt ugnen på 100 grader. Skär fisken i fyra bitar. Lägg dem i en ugnssäker form. Salta, peppra och gnid in med olivolja.
  2. Täck formen med plastfolie. Tillaga i ugnen tills fisken innertemperatur är 45-56 grader.
  3. Krämiga bönor
    Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja. Slå på vin och låt koka in. Slå på buljong och grädde. Låt koka ihop.
  4. Tillsätt bönorna smör och parmesan före servering. Smaka av med salt och rivet citronskal.
  5. Tomatsallad
    Skär tomater och soltorkade tomater i mindre bitar. Blanda med övriga ingredienser till salladen. Smaka av med salt och olivolja.
6 maj 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept