Börja med att rimma torsken. Koka upp salt och 3 dl vatten. Rör ner 7 dl iskallt vatten och låt lagen bli kall.
Lägg ner torsken och låt rimma i ca 10 minuter. Ta upp fisken, skölj den i kallt vatten och klappa den sedan torr med hushållspapper.
Lägg torsken i en ugnsform med bakplåtspapper. Krydda med svartpeppar. Strimla purjolök och lägg runt om torsken. Klicka över smör och baka i mitten av ugnen i 150 grader varmluft tills torsken har en innertemperatur på 53-56 grader. Det tar ca 20 minuter beroende på vilken del av torsken
du väljer (t ex tunnare slaget går snabbare än den tjockare ryggen, bra att vet om beroende på hur mycket tid du har).
Kokta grönsaker
Skär moroten i grova bitar och koka den al dente i saltat vatten. Lägg ner ärtorna sista minuten
så de får bli varma. Häll av grönsakerna.
Citronsås
Fräs den hackade gula löken, den finhackade vitlöken, chili och tomatpuré i olja i en het kastrull ca 1-2 minuter. Löken ska inte stekas utan bara svettas.
Slå på vinet och låt koka upp, tillsätt sedan skaldjursbuljong och grädde. Låt koka utan lock tills hälften av mängden återstår. Smaka av med salt, peppar och rivet citronskal.
Lägg ner de kokta grönsakerna i citronsåsen och låt dem få ett uppkok. Vänd ner hackad dill. Servera med den varma torsken och purjolöken.