Ugnsbakad torsk i citron- och dillsås

POPULÄRT
koket.se
Ugnsbakad torsk med citron- och dillsås
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Ugnsbakad torsk i citron- och dillsås

25 ingredienser

Lyxig middag med torskfiléer som ugnbakas i en underbart god citron- och dillsås för att sen serveras med ett potatismos som får smak av dill, citron och brynt smör. En läckert grön dillolja att ringla över vid servering fulländar rätten.

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

  • 4 bitar torskrygg (à 125 g)
  • salt
  • olivolja

Citron- och dillsås

  • 50 g smör
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad fiskfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 citron, finrivet skal och pressad saft
  • 2 msk färsk dill, finskuren
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Potatismos med brynt smör och citron

  • 800 g mjölig potatis
  • 100 g smör, att bryna
  • 1 dl vispgrädde
  • 1-2 dl mjölk, varm
  • 1 citron, finrivet skal
  • salt
  • vitpeppar, Malen

Dillolja

  • 1 dl rapsolja
  • ca 25 g färsk spenat
  • 1 kruka färsk dill
  • salt

Garnering

  • dillvippa

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka potatisen till moset precis mjuk i saltat vatten.
  3. Salta fisken runt om, låt stå och snabbrimma 10-15 minuter.
  4. Fortsätt med dilloljan. Värm upp oljan till 60 grader. Tillsätt bladspenat och dill och mixa till en slät olja. Sila oljan genom en finmaskig sil eller ett kaffefilter.
  5. Smält smöret till såsen i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det.
  6. Koka ner vinet till hälften i en separat kastrull.
  7. Tillsätt vatten och fond till mjölet och smöret. Låt koka ihop och tillsätt sedan grädde. Låt puttra samman en stund.
  8. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar, citronsaft (ca 3 msk), lite rivet citronskal och det nedkokta vinet.
  9. Lägg fisken i en ugnssäker form. Slå såsen över fisken och tillaga i ugnen ca 10 minuter.
  10. Bryn smöret i en kastrull under vispning. Tillsätt grädden till det brynta smöret. Håll det varmt i kastrullen.
  11. Häll av och pressa potatisen ned i en bunke. Tillsätt den ljumna smör-grädden och vänd runt. Tillsätt mjölken, lite i taget, så att det blir en bra konsistens på moset. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar samt rivet citronskal.
  12. Servera den bakade torsken med sås och mos. Ringla över lite grön dillolja och toppa med färsk dill.