Ugnsbakad röding med purjolök och vitvinssås

POPULÄRT
koket.se
Ugnsbakad röding med purjolök och vitvinssås
Foto: TV4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Ugnsbakad röding med purjolök och vitvinssås

19 ingredienser

1,5 h

Härlig helgrätt med fantastiska smaker! Saftig fjällröding med citronbakad purjolök, vitvinssås och kokt potatis. Enkelt och elegant i perfekt harmoni!

Se Thomas Sjögren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Citronbakad purjolök

  • 1 purjolök
  • 100 g smör
  • 2 citroner
  • svartpeppar
  • salt

Röding

  • 4 rödingfiléer
  • 100 g smör
  • 1 klyfta vitlök, krossad

Vitvinssås

  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 3 vitpepparkorn
  • 0,5 dl matolja
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl fiskfond (eller 1 buljongtärning)
  • 4 dl grädde
  • 25 g smör

Tillbehör

  • 800 g kokt potatis

Gör så här

Citronbakad purjolök

  1. Dela purjolöken på längden och skölj den noggrant. Smält smöret i en kastrull tillsammans med citronzest och citronjuice. Lägg purjolöken i en ugnsform med snittytan uppåt. Slå på smöret över purjolöken. Krydda med salt och plasta formen med plastfolie. Baka purjolöken i 100 grader ca 1 timma. Krydda med nymald svartpeppar vid servering.

Röding

  1. Pinna bort eventuella ben från filén, lägg fisken i en ugnsform med skinnsidan uppåt. Smält smöret ihop med vitlöksklyftan. Slå på smöret över fisken. Salta fisken och baka den i 100 grader tills den har en innertemperatur på 42 grader. Lägg in fisken i ugnen när det är ca 20 minuter kvar på purjolöken så kan de tillagas samtidigt. Ta bort skinnet innan servering.

Vitvinssås

  1. Skala lökarna, hacka fänkål, schalottenlök och vitlök. Svetta grönsakerna i en kastull med matoljan, fänkålsfrön och vitpeppar. Slå på vin och fonden och koka ner till hälften. Slå på grädden och reducera den ytligare till hälften. Sila av såsen och smaka upp den med lite salt och pressad citronjuice.Tillsätt smör och stavmixa tills såsen blir lätt skummig.
  2. Servera rätten med kokt eller pressad potatis.

Glöm inte att matsortera skal från lök och vitlök för en mer hållbar matlagning, och njut av dina goda helgrätt. /Köket-redaktionen