Ugnsbakad lax med basilikakräm

2 h
4
Ugnsbakad lax med basilikakräm
Foto: TV4

Ugnsbakad lax med peppar och citron serveras med en ljummen rotfruktssallad och basilikakräm.

Dryck: Chardonnay Nr 6463
Fylligt & smakrikt vitt vin. Mycket fruktig smak med tydlig karaktär, inslag av gula äpplen, päron och citrus (2015)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

6 oktober 2016
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
2 h
4

Du behöver

Basilikakräm

  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 kruka basilika
  • 0,5 citron, saften
  • salt och peppar
  • honung, efter smak
  • 2 dl rysk yoghurt

Ugnsbakad lax

  • 800 g färsk laxfilé i bit
  • salt
  • 4 sorters peppar
  • citron, skal och saft efter smak

Rotfruktsallad

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 potatisar
  • 2 sötpotatisar
  • flingsalt, efter smak
  • 40 g kokosolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka rosmarin
  • svart- och vitpeppar, efter smak
  • 8 sparris

Garnering

  • 0,5 kruka dill
  • 50 g ärtskott
  • 2 citroner

Gör så här

  1. Mixa ihop alla ingredienser till basilikakrämen och blanda i med yoghurten. Låt den dra i ca 2 h i kylskåpet innan servering.
  2. Krydda laxen med salt, peppar och citron. Gnid in kryddorna i laxen och låt helst dra i 30-60 min.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skala morötter, palsternacka, potatis och sötpotatis. Lägg flingsalt i botten på en ugnsplåt. Olja in rotfrukterna och lägg dem på plåten. Lägg ner en vitlöksklyfta, små kvistar av rosmarin på plåten och krydda med peppar. Ställ in i ugnen i ca 40 minuter.
  5. När 20 minuter återstår ställer du in laxen så den tillagas i ca 20 minuter tillsammans med rotfrukterna. Bryn sparris tillsammans med vitlök i en panna.
  6. Servera laxen tillsammans med rotfrukterna och basilikakrämen. Garnera med dill, ärtskott och citron.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Ugnsformar från kända varumärken

Ugnsformar från kända varumärken Se fler

Fler goda recept