Ugnsbakad julskinka

Ugnsbakad julskinka
Foto: TV4

Det vanligaste felet vi gör är att vi ”överlagar” julskinkan så att den blir torr. Den ska tillagas i så låg temperatur som möjligt och tillagningen ska avbrytas vid 75°. Var observant den sista timmen. Tider är ca 1 timme per kilo, men tjockleken på skinkan haren mycket stor betydelse för tillagningstiden.

26 januari 2009

Du behöver

  • 1 rimmad julskinka, 3-7 kg
  • vatten eller buljong

Gör så här

  1. Om skinkan inte är urvattnad behöver den ligga i kallt vatten över natten. Värm ugnen till 120°. Skölj skinkan ordentligt i kallt vatten. Lägg sedan skinkan med svålen uppåt på galler i en ugnssäker form.
  2. Stick en köttermometer i skinkan så att spetsen hamnar i mitten. Placera formen med skinkan på den nedre av ugnens falsar. Slå lite vatten eller buljong i formen.
  3. Stek skinkan till innertemperatur 75°. Eventuellt behöver du spä med lite mera vatten eller buljong för att det inte ska bli torrt i formen.
  4. Låt skinkan svalna och skär loss svålen. Torka fettlagret noga innan skinkan griljeras. Sila buljongen och använd som doppspad till dopp i grytan. Julkorven blir också god när den kokas i skinkspad.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept