Ugnsbakad blomkål med gremolataolja och gruyèreost

Ugnsbakad blomkål med gremolataolja och gruyèreost
Foto: Mattias Larsson
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Ugnsbakad blomkål med gremolataolja och gruyèreost

9 ingredienser

25 m

Att laga fantastiskt goda grönsakstillbehör är inte svårt, ofta räcker det med råvaran, salt och lite olivolja för att skapa en magisk god anrättning. Grönsaker är dessutom mer förlåtande än ex fisk kött fisk och fågel. Ugnsbakar du en blomkål 10 minuter för länge så är den fortfarande lika god men om du gör det med det animaliska proteinet så blir det väldigt torr och tråkigt. Det är enkelt och gott att laga mer grönt! /Mattias

Ingredienser

portioner
  • ca 700 g blomkål (utan blast)
  • olivolja
  • salt

Gremolataolja

  • 1 citron
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 msk bladpersilja finhackad
  • 3 msk olivolja

Till servering

  • 80 g gruyèreost
  • flingsalt

Gör så här

  1. Skär bort blasten från blomkålen och skär den i klyftor. Vänd klyftorna i olivolja och salt. Ugnsbaka blomkålen på 220 grader ca 20 minuter tills fin tills den har en fin rostad färg och är mjuk med ett lätt tuggmotstånd.
  2. Finriv det yttersta citronskalet och finhacka vitlöken. Blanda citronskal och vitlök med persiljan och olivoljan. Lägg upp blomkålen på ett fat och ringla över lite gremolataolja och lite flingsalt. Avsluta med att riva över osten.