Tunnbrödsrulle special

Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Tunnbrödsrulle special

16 ingredienser

1 h

Tunnbröd med potatisstomp med räkmajjo, hur gott låter inte det?

Ingredienser

portioner

Tunnbröd

  • 550 g havredryck
  • 25 g neutral rapsolja
  • 25 g jäst (färsk)
  • 20 g fiberhusk
  • 300 g glutenfri mjölmix
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 0,5 tsk korianderfrö
  • 0,25 stjärnanis

Potatisstomp med räkor

  • 500 g mjölig potatis
  • 2 salladslökar, i tunna skivor
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk majonnäs
  • 200 g skalade räkor

Gör så här

Tunnbröd

  1. Mät upp havredryck tillsammans med olja i en bunke.
  2. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig.
  3. Tillsätt mjölblandningen i degvätskan och vispa ihop degen med ballongvisp eller annan kraftig visp till en jämn smet. Det är viktigt att du börjar vispa snabbt på en gång då degen sväller och blir tjock ganska direkt.
  4. Låt degen jäsa i ca 60 minuter.
  5. Stjälp upp den något klibbiga men fasta degen på rikligt (med rismjöl) mjölat bakbord och upp den.
  6. Hetta upp en stekpanna på hög värme.
  7. Kavla och grädda ett bröd i taget. Kavla ut varje del till en rund kaka med mycket mjöl, måttet på kakan beror på hur stor stekpanna/panna du har.
 Du kommer kunna kavla kakan mycket tunt om du är försiktig och använder rikligt med mjöl under tiden. Försök att kavla så tunt som möjligt.
  8. Grädda bröden direkt i en het torr stekpanna i ca 2-3 minuter på varje sida.
 De ska få en lätt ljusbrun färg eller små bruna fläckar och brödet ska puffa upp något under gräddningen (det gör de om de är tillräckligt tunna).
  9. Torka ur pannan med hushållspapper emellan varje bröd för att få bort överflödigt mjöl. Om det behövs efter halva brödbaket, skölj ur pannan, hetta upp den igen och fortsätt grädda.
  10. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Potatisstomp med räkor

  1. Koka och skala potatisen, krossa den grovt.
  2. Rör ner resten av ingredienserna, avsluta med räkorna.