Tuna Poke

Tuna Poke
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Tuna Poke

4

11 steg att laga

15 ingredienser

30 m + 1 h

”Här ger jag Sverige den trendigaste och mest misshandlade fisk-skål ”Poke” en förklaring och visar originalet från Hawaii.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner4 portioner

Japanskt ris

  • 5 dl sushiris (rundkornigt)
  • 5,5 dl vatten, kallt
  • 0,5 dl risvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt

Pokémarinad

  • 2 msk japansk soja (ljus)
  • 1 tsk sesamolja, rostad
  • 0,5 tsk wakame, torkat sjögräs
  • 400 g tonfisk, i 1,5 cm kuber

Tuna poke

  • 2 avokado, i kuber
  • 1 mango, i kuber
  • 4 blad romansallad, rivna i bitar
  • sjögräs, rostat
  • macadamianötter, grovhackade
  • 1 salladslök, i tunna skivor

Gör så här

  1. Japanskt ris
    Börja med att skölja riset noggrant och låt det sedan svälla i kallt vatten i minst en timme.
  2. Blanda risvinäger, socker och salt till en dressing i god tid så att salt och socker löses upp.
  3. Koka riset i riskokare eller på spisen. På spisen låter du först riset koka upp och sänker värmen till ett minimum så snart det kokar. Låt sedan riset koka tills vattnet försvunnit och lyft locket så lite som möjligt.
  4. Låt riset stå och vila med locket på i 10 minuter.
  5. Vält upp riset i en stor form eller fat av trä eller porslin och ”skär” ner dressingen med en ris-spade eller blöt träsked, ta inte i för hårt så att riskornen krossas.
  6. Pokémarinad
    Blandas ingredienserna till marinaden.
  7. Blanda fisken med marinaden, kan hållas kylt i upp till 48 timmar.
  8. Tuna poke
    Bottna 4 skålar med totalt 6 dl kokt japanskt ris.
  9. Arrangera avokado, mango och romansallad runt riset.
  10. Lägg fisken ovanpå avokadomixen.
  11. Toppa med rostat sjögräs, nötter och salladslök.