Tre sätt att smaksätta kola

18 röster
45 m + 6 h
25 kolor

Sara Aasum Hultberg visar hur du kan smaksätta din kola på tre sagolikt goda sätt - med havssalt, rostade hasselnötter eller Baileys och kakaonibs. Spela klippet för att se hur du gör.

Visa mer
45 m + 6 h
25 kolor

Du behöver

Grundrecept på kola

  • 200 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl glykos
  • 0,5 dl vatten

Hasselnötter

  • 3,5 dl hasselnötter, rostade

Havssalt

  • 1 tsk havssalt

Baileys och kakaonibs

  • 1 dl baileys
  • 0,5 dl kakaonibs

Gör så här

  1. Grundrecept på kola
    Bryn smöret i en kastrull.
  2. Blanda ner grädden och farinsockret och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull och låt sockermassan koka tills den ändrar färg och får en mörkare ton.
  4. Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar.
  5. Rör om med en visp mellan varven. Koka sedan kolan på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov. Rör om då och då.
  6. Hasselnötskola
    Blanda i 3 dl rostade hasselnötter i kolasmeten. Lägg ett bakplåtspapper i en form som är cirka 25 × 30 cm och häll ut kolan tunt. Strössla över 0,5 dl rostade hasselnötter. Låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna. Skär kolan i fina bitar.
  7. Baileyskola
    Koka upp Baileys och rör ner i den färdigkokta kolasmeten. Häll ut på bakplåtspapper, toppa med kakaonibs och låt stelna i rumstemperatur. Skär kolan i fina bitar.
  8. Havssalt
    Lägg ett bakplåtspapper i en form som är cirka 25 × 30 cm och häll ut kolan tunt. Strössla över havssalt. Låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna. Skär kolan i fina bitar.
2 december 2015

Laddar fler recept