Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
0,75 dl blandade örter, färska och hackade (t.ex. basilika och bladpersilja)
2 tsk honung
1 citron, saften
Vårprimörer
primörer (t.ex sparris, rädisor och mangold)
parmesanost, riven
Gör så här
Smörslungad färskpotatis
Skrubba potatisen och koka dem mjuka i väl saltat vatten i ca 15–20 minuter.
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
Blanda ner smör och gräslök bland potatisen och strö lite flingsalt över.
Toscansk lax
Börja med att salta och peppra laxen på båda sidor. Du väljer själv om du vill tillaga den med eller utan skinnet. Just i denna rätt tycker jag att det passar sig bättre utan skinn.
Stek laxen i olivolja på medelhög värme, cirka 5–6 minuter med skinnsidan uppåt. Vänd sedan laxbitarna och stek ett par minuter på andra sidan. Ta upp fisken och lägg åt sidan tills vidare.
Lägg smöret i pannan. Tillsätt vitlöken och låt den fräsa en liten stund.
Dela tomaterna och häll i dem i pannan. Låt fräsa med en minut, salta och peppra lite.
Tillsätt spenat, grädde, parmesanost, örter och honung. Låt sjuda i cirka 3 minuter.
Lägg laxen i pannan med skinnsidan neråt och låt sjuda med i cirka 3 minuter.
Pressa lite citron över det hela och garnera med mer färska örter.
Vårprimörer
Under tiden laxen puttrar i såsen så smörstek vårprimörerna lätt, ca 3 minuter i en stekpanna.
Servera dem med lite riven parmesan som sidorätt till laxen.