Toskansk lax

Foto: Tv4
Toskansk lax
19 ingredienser
1 h
Toskansk lax med smörslungad färskpotatis.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Smörslungad färskpotatis
- 0,5 kg färskpotatis
- 25 g smör, rumsvarmt
- 0,5 dl färsk gräslök, hackad
- flingsalt
Toscansk lax
- 200 g lax, i fyra bitar
- salt
- peppar
- 2 msk olivolja
- 50 g smör
- 3 klyftor vitlök
- 25 körsbärstomater
- 5 dl babyspenat
- 4 dl vispgrädde
- 0,75 dl parmesanost, färsk och riven
- 0,75 dl blandade örter, färska och hackade (t.ex. basilika och bladpersilja)
- 2 tsk honung
- 1 citron, saften
Vårprimörer
- primörer (t.ex sparris, rädisor och mangold)
- parmesanost, riven
Gör så här
Smörslungad färskpotatis
- Skrubba potatisen och koka dem mjuka i väl saltat vatten i ca 15–20 minuter.
- Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
- Blanda ner smör och gräslök bland potatisen och strö lite flingsalt över.
Toscansk lax
- Börja med att salta och peppra laxen på båda sidor. Du väljer själv om du vill tillaga den med eller utan skinnet. Just i denna rätt tycker jag att det passar sig bättre utan skinn.
- Stek laxen i olivolja på medelhög värme, cirka 5–6 minuter med skinnsidan uppåt. Vänd sedan laxbitarna och stek ett par minuter på andra sidan. Ta upp fisken och lägg åt sidan tills vidare.
- Lägg smöret i pannan. Tillsätt vitlöken och låt den fräsa en liten stund.
- Dela tomaterna och häll i dem i pannan. Låt fräsa med en minut, salta och peppra lite.
- Tillsätt spenat, grädde, parmesanost, örter och honung. Låt sjuda i cirka 3 minuter.
- Lägg laxen i pannan med skinnsidan neråt och låt sjuda med i cirka 3 minuter.
- Pressa lite citron över det hela och garnera med mer färska örter.
Vårprimörer
- Under tiden laxen puttrar i såsen så smörstek vårprimörerna lätt, ca 3 minuter i en stekpanna.
- Servera dem med lite riven parmesan som sidorätt till laxen.