Toscansk pastasallad

Toscansk pastasallad
Foto: Stefan Wettainen
Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Toscansk pastasallad

1

15 ingredienser

25 min

Det här är en superenkel och god pastasallad med ingredienser som många ofta har hemma. Brödkrutongerna är frivilliga, men de är väldigt goda och också ett bra sätt att ta vara på gammalt och lite torrt bröd.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass!

Ingredienser

portioner

Sallad

  • 400 g bönpasta, gärna penne
  • 300 g bröd, dagsgammalt
  • 2 förp sojabönor [380 g]
  • 2 klyftor vitlök
  • 300 g savoykål
  • 300 g körsbärstomater
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja, till stekning

Basilikaolja

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka basilika
  • 0,75 citron, saften
  • 1 dl olivolja

Till servering

  • 1 kruka basilika
  • flingsalt

Gör så här

  1. Koka pastan enligt instruktionerna på paketet.
  2. Sätt ugnen på 180 grader. Riv brödet i bitar och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Strö över salt och peppar och grädda därefter brödbitarna i mitten av ugnen tills de blivit knapriga, ca 10 minuter.
  3. Spola av sojabönorna med kallt vatten och låt rinna av. Stek bönorna i en panna med olivolja på medelhög värme tills de börjar få fin färg.
  4. Skala och riv vitlöken. Rör ner den i pannan, krydda med salt och peppar och stek ytterligare ca 30 sekunder så att vitlöken börjar dofta gott utan att brännas. Ta av stekpannan från plattan.
  5. Grovhacka savojkålen och skölj den. Massera kålen med händerna tills den blir lite mjukare och smidigare. Skölj tomaterna och halvera dem.
  6. Basilikaolja
      Skala och riv vitlöken. Mixa eller mortla ihop basilikablad, vitlök, citronsaft och olivolja.
  7. Servering
      Lägg upp pasta och kål. Toppa med brödkrutonger, tomater, bönor och basilika. Ringla över basilikaoljan och strö över lite flingsalt.