Tortellini med ricotta och basilika i tomatsås

Tortellini med ricotta och basilika i tomatsås
Foto: TV4

Deltagarna fick en tuff uppgift i Sveriges mästerkock - att laga Markus Aujalays tortellini! Tortellinin är fylld med ricotta, basilika och riven parmesan och serveras i en smakrik tomatsås.

Bilden är på Gillis Thalbäcks tortellini.

15 mars 2017
4

Du behöver

Pastadeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl durumvete
  • en nypa salt
  • 2 hela ägg
  • 2 äggulor
  • 1 msk vatten
  • 1 msk olivolja

Fyllning

  • 250 g ricotta
  • 1 kruka basilika
  • 75 g parmesanost, riven
  • peppar

Tomatsås

  • 2 klyftor vitlök
  • 400 g plommontomater på burk
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 2 kvistar basilika
  • 1 nypa socker
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Pastadeg
    Lägg de torra varorna på bänken i en hög, gör en grop där äggen knäcks i.
  2. Slå försiktigt sönder äggen. Arbeta ihop till en deg med vatten och olja. Lägg degen i plast. Låt vila.
  3. Fyllning
    Mixa ihop allt i en mixer och lägg i en spritspåse.
  4. Tomatsås
    Finhacka vitlöken. Klipp med sax ner i burken så tomaterna blir i mindre bitar.
  5. Häll olivolja i pannan, lägg i vitlöken, låt fräsa någon minut. Häll i vinet, låt koka upp.
  6. Häll i tomaterna. Lägg i två kvistar basilika, peppar, salt och socker
  7. Sammansättning
    Koka upp ordentligt saltat vatten.
  8. Ta halva degen. Tryck till pastadegen och kavla ut pastadegen med en pastamaskin. Vik ihop och kör igenom igen. Kör sedan degen steg för steg till de tunnaste.
  9. Stansa ut cirklar och spritsa ut lite fyllning. Vik ihop på mitten till en halvmåne. Håll ihop kanterna med tummen och vik in de andra hörnen mot tummen så de blir en tortellini.
  10. Koka tortellinin i ett par minuter (Tips! lägg i de med hålslev). När de kokat till aldente, lägg ner i tomatsåsen. Vänd om i tomatsåsen och servera.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Rivjärn från kända varumärken

Rivjärn från kända varumärken Se fler

Fler goda recept