Torskrygg med potatismos

NYHET
Torskrygg med potatismos
Foto: Tv4

Torskrygg med potatismos

26 ingredienser

1 h

Torskrygg med potatismos och smörig crémantsås blir en festlig huvudrätt att bjuda på.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Torsk

  • 4 bitar torskrygg, fryst [ca 150–200 g per bit]
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 msk olivolja

Potatismos

  • 800 g mjölig potatis
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk, varm
  • 1 citron, zest och lite saft
  • 1 dl gräslök, finhackad
  • 4-6 ansjovisfiléer, finhackade
  • salt
  • vitpeppar

Crémant-sås

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 50 g smör (används i två omgångar: 25 g + 25 g)
  • 2 dl Crémant (eller torrt mousserande vin)
  • 2 dl musselreduktion (eller fiskbuljong)
  • 2 dl vispgrädde
  • vinäger (några droppar, efter smak)
  • salt
  • vitpeppar

Smörstekt broccolini

  • 500 g broccolini
  • smör (att steka i)
  • salt
  • peppar

Servering

  • kapris, friterad
  • örtolja

Gör så här

Torsk

  1. Krydda torskryggen med salt och vitpeppar.
  2. Lägg torsken i sous vide-påsar tillsammans med lite olivolja. Förslut påsarna med vakuumförpackare eller använd zip-påsar och vattenförskjutningsmetoden.
  3. Tillaga torsken i sous vide på 50 grader i 30 minuter.

Potatismos

  1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk.
  2. Häll av vattnet och mosa potatisen grovt, men låt det vara lite bitar kvar.
  3. Tillsätt smör, varm mjölk, citronzest, lite citronsaft, gräslök och finhackad ansjovis.
  4. Rör om och smaka av med salt och vitpeppar.

Crémant-sås

  1. Fräs schalottenlöken i 25 g smör på låg värme tills den är mjuk och genomskinlig.
  2. Häll på Crémant och låt reducera tills hälften av vätskan återstår.
  3. Tillsätt musselreduktion (eller fiskbuljong) och låt reducera i ytterligare några minuter.
  4. Häll i grädden och låt koka ihop tills såsen blir krämig.
  5. Vispa i resten av smöret precis innan servering och droppa i lite vinäger. Smaka av med salt och vitpeppar.

Smörstekt broccolini

  1. Stek broccolini i några minuter i en stekpanna med en stor klick smör tills den fått lite färg.
  2. Smaka av med salt och peppar

Servering

  1. Lägg mos på tallrikarna och torsken ovanpå. Skeda upp Crémant-såsen runt om.
  2. Toppa med smörstekt broccolini, friterad kapris och några droppar örtolja.