Torskrygg med fänkålssås

Torskrygg med fänkålssås
Foto: Tv4

Torskrygg med fänkålssås

Av: Susanne - Mellerund

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

40 m

Torskrygg med fänkålssås, vitlöksrostad brysselkål och ristimbal är en läcker och festlig huvudrätter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fisk

  • 4 bitar torskrygg, à 150 g
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk salt

Vitlöksrostad brysselkål

  • 300 g brysselkål
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm flingsalt
  • svartpeppar, några drag med kvarnen

Fänkålssås

  • 2 msk olivolja
  • 1 fänkål (stor)
  • 2 gula lökar
  • 1 msk curry, Ras el Hanout eller annan
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk sherry
  • 2 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • svartpeppar, några drag med kvarnen
  • 1 msk dragon, torkad eller 0,5 kruka färsk
  • 1 msk svensk senap
  • 2 dl syrad grädde (eller vanlig grädde)
  • 1 tsk ev sriracha mayo sauce

Ristimbal

  • 2,5 dl ris
  • 0,5 tsk gurkmeja

Gör så här

Fisk

  1. Krydda fisken med vitpeppar och salt, låt vila en stund och sätt sedan in i ugnen på 200 grader när 10 minuter återstår på risets koktid. Ta ut fisken efter 16 minuter.

Brysselkål

  1. Ansa brysselkålen och dela i två eller tre delar beroende på storlek.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Rosta brysselkål och den finhackade vitlöken tillsammans med smör och rapsolja ett par minuter i lite högre värme – rör hela tiden! Salta och peppra.
  4. Sänk värmen och efterstek tills brysselkålen känns mjuk men ändå lite spänstig.

Fänkålssås

  1. Värm oljan i en kastrull.
  2. Strimla fänkål och lök och fräs tillsammans med Ras el Hanout, späd med vitt vin och sherry. Låt koka upp och koka några minuter tills fänkålen känns mjuk.
  3. Späd med vatten och smulad buljongtärning. Tillsätt svartpeppar, dragon och senap. Låt koka upp och tillsätt grädden. Koka upp igen och smaka av med eventuellt mer salt eller peppar.

Ristimbal

  1. Koka riset enligt förpackningen, och tillsätt gurkmeja i kokvattnet.