Torskrygg med cidersås och rotfruktsfyllda smördegsknyten

Torskrygg med cidersås och rotfruktsfyllda smördegsknyten
Foto: TV4

Torskrygg med cidersås och rotfruktsfyllda smördegsknyten

Av: Benka - Strömsund

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1 h 15 min

Varmrätt med torsk i ugn serverad med smördegsknyten fyllda med rotfrukter och en smörig cidersås med äpple.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fisk

  • 600 g torskrygg
  • 20 g smör
  • salt
  • peppar

Cidersås

  • 1 l äppelcider
  • 0,5 äpple
  • 1 paprika, liten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 100 g smör
  • rosmarin
  • salt
  • peppar

Smördegsknyten

  • 1,5 smördegsplatta
  • 1 ägg
  • 300 g blandade rotfrukter, t ex morot, palsternacka, rotselleri
  • malen gurkmeja
  • paprikapulver
  • oregano

Till garnering

  • vattenkrasse

Gör så här

Torskrygg

  1. Salta och peppra fisken. Smörj en ugnsfast form med 20 g smör och lägg i fisken. Efter att sås och smördegsknytena är klara, stek fisken i 200 grader tills innertempen är ca 52-56 grader (ca 20 min).

Smördegsknyten

  1. Tärna rotfrukterna smått och stek blandningen tills den börjar få färg. Krydda med gurkmeja, paprikapulver och oregano. Låt blandningen svalna och rör sen i ägget, men spara lite av det till pensling. Kavla ut smördegen något.
  2. Lägg på fyllningen på ena halvan, men lämna kvar ca 1 cm runt kanterna. Pensla kanten runtom med vatten och lägg över den andra halvan. Nagga kanten med en gaffel. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 20 min.

Cidersås

  1. Värm upp cidern och reducera ner den till ca 5 dl. Tärna paprika och äpple under tiden. Rör ner buljongen i såsen och koka upp. Ta bort kastrullen från värmen och vispa klickvis ner smöret. Smaka av med salt och peppar samt ev rosmarin. Tillsätt paprika- och äppeltärningarna i såsen och värm upp.
  2. Lägg upp fisken på tallriken och häll såsen på ena sidan. Skär upp smördegsknytena och lägg dem bredvid fisken. Garnera med vattenkrasse.