Torskrygg med blomkålsmos och hollandaisesås

Torskrygg med blomkålsmos och hollandaisesås
Foto: Tv4

Torskrygg med blomkålsmos och hollandaisesås

Av: Peter - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

Läckert och festligt recept på torskrygg med blomkålsmos som serveras med hemgjord hollandaisesås och ett krispigt bacon- och lökströssel.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • torskrygg, 150 gram per person
  • 1 svart vitlök

Blomkålsmos:

  • 2 blomkål
  • 1-2 msk smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 2 äggulor
  • salt
  • peppar

Bacon- och lökströssel:

  • 0,5 förp bacon [ca 75g]
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • persilja

Hollandaisesås:

  • 80 g vitvinsvinäger
  • 50 g schalottenlök
  • 85 g äggula
  • 50 g vatten
  • 30 g citronjuice, färsk
  • 150 g osaltat smör
  • salt (en nypa)
  • 8 sparris
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

  1. Rimma fisken 1 timme, i en lag av 2 msk salt + 2 msk socker + vatten.
  2. Hetta upp vattenbadet med hjälp av cirkulatorn till 53 grader. Fisken skall sedan gå i 45 minuter.
  3. Torsken torkas av, kryddas med salt och vitpeppar. Placera en bit svart vitlök på
  4. varje portion. Placera 2 portionspåsar i en vakuum-påse, lägg ner en bit smör i varje
  5. påse. Krymp påsarna. Placera dem i sous-vide när den nått 48 grader.

Bacon och lök-strössel

  1. Skär bacon och lök i tunna bitar. Hacka persilja.
  2. Värm en stekpanna med olja. Hårdstek bacon och lök. Pressa över en vitlöksklyfta. Strö över persilja.
  3. Låt stå till serveringen.

Blomkålsmos

  1. Skölj och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt ånga av på låg värme i ca 5 minuter. Låt svalna. Vi vill ha blomkålen så torr som möjligt så lägg blomkålen i en ren handduk och dra ihop till en "kappsäck". Vrid handduken och pressa ur resterande vätska, så mycket det bara går.
  2. Mixa blomkålen i en matberedare med S- kniv tillsammans med smör, grädde, äggulor och parmesan. Smaka av med salt och peppar.

Hollandaise-sås

  1. Hetta upp vattnet med hjälp av cirkulatorn till 75 grader.
Hacka schalottenlök, placera i en liten kastrull, med vinägern.
Reducera vätskan till hälften.
Häll över i ny kastrull, sila bort löken.
Placera sedan reduktionen, ägg-gulor, salt, smör, vatten och citronjuice i en vakuum- påse.
  2. Skaka omkring ingredienserna i påsen, ställ den i vattenbadet utan att försluta påsen. Den skall gå sedan i 30 minuter.
  3. När tiden är ute, ta upp påsen och häll över innehållet i en mixer. Mixa på låg fart 10 sekunder och på hög fart 5 sekunder.
Klipp upp ett hål i påsen. Häll över det i en kastrull.
  4. Koka sparrisen i ca 3 min, stek sedan i smör och pressad vitlök så de får färg.
  5. Servering: Värm upp såsen försiktigt, servera med moset, sparrisen och fisken.