Torsk med vitvinssås

Torsk med vitvinssås
Foto: Tv4

Torsk med vitvinssås

Av: Julia - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

1 h

Torsk med vitvinssås, potatis, ärtor och fräsch sallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Torsk i ugn

  • 12 potatisar (små eller 8 stora potatisar)
  • 600 g torskrygg (färsk)
  • 3 msk smör
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 kruka färsk dill, hackad
  • 1 citron
  • ca 1 krm salt
  • ca 1 krm peppar

Ärtor

  • 300 g ärtor

Sallad

  • 150 g salladsblad (av olika sorter)
  • 400 g små tomater
  • 5 rädisor
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja

Gör så här

Torsk i ugn med vitvinsås

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen och lägg i en kastrull med vatten, salt och ett knippe dill. Låt koka i cirka 45 minuter.
  3. Filea torskryggen.
  4. Smöra en form med 1 msk smör.
  5. Värm 2 msk smör tillsammans med buljongtärningen i mikron tills det smält helt.
  6. Placera fisken i den smörade ugnsformen. Pensla hälften av smörblandningen på torsken.
  7. Vispa ihop grädde, resten av smörblandningen, vinet och den hackade dillen i en bunke.
  8. Pressa citronen över blandningen och smaka av med salt och peppar.
  9. Häll blandningen över fisken.
  10. Placera formen i mitten av ugnen och tillaga i cirka 25 minuter.

Ärtor

  1. Lägg ärtorna i en skål.
  2. Häll kokande vatten över.
  3. Lägg ett lock över skålen och låt stå i 10 minuter.

Sallad

  1. Lägg salladsbladen i en stor skål.
  2. Skär tomaterna i halvmånar och lägg i skålen.
  3. Skiva rädisorna i tunna skivor och lägg i skålen.
  4. Salta och ringla olivolja över.

Servering

  1. Servera torsken med den kokta potatisen, ärtorna och salladen.