Torsk med rödvinssås

Torsk med rödvinssås
Foto: Tv4

Torsk med rödvinssås

Av: Jannicke - Tomelilla

Från: Halv åtta hos mig

32 ingredienser

1 h + tid i kylen

Torsk med rödvinssås, västerbottensmos och knäckig brysselkål kommer förgylla helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatismos

  • 8 potatisar
  • 50 g smör, smält
  • 1 dl grädde
  • 200-250 g Västerbottensost
  • 1 krm malen muskot
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt

Rödvinssås

  • 2 msk strösocker
  • 4 dl rött vin (t.ex. Lindemans röda)
  • 1 bananschalottenlök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, skalade och hackade
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk oxfond
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk crema di balsamico
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 1 msk redning
  • 75 g smör

Torsk

  • 600 g torsk
  • 1 msk salt
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 25 g smör
  • flingsalt

Knäckig brysselkål

  • 25-30 brysselkål
  • 25 g smör
  • 3 msk rörsocker
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Grönkålschips

  • 150 g grönkål
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

Potatismos

  1. Skala och dela potatisen mindre bitar. Koka potatisen mjuk i ca 18-20 minuter.
  2. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädden.
  3. Häll av potatisen och pressa den i en potatispress. Blanda ner västerbottenost med potatisen samt tillsätt smör och gräddblandningen successivt till önskad konsistens. Krydda.

Rödvinssås

  1. Häll sockret i en kastrull och värm upp så att sockret karamelliseras, dvs blir brunt men inte bränt. Häll på vinet.
  2. Tillsätt övriga ingredienser, förutom redningen och smöret. Låt såsen reducera ner till hälften.
  3. Sila bort timjan och lökrester, rör ner redningen till önskad konsistens. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i smöret, rör tills det är smält.

Torsk

  1. Salta och plasta in torsken och låt den ligga i kylskåpet 1-2 timmar.
  2. Sätt ugnen på 125 grader.
  3. Lägg lite smör i botten på en form, lägg i fisken, strö över bladen från timjankvistarna, ytterligare lite smör uppe på och tillaga sedan i ugnen ca 20 minuter, till innertemperaturen är 49-50 grader.
  4. Strö över lite flingsalt innan servering.

Brysselkål

  1. Ta brysselkålen direkt från frysen och stek i rikligt med smör på medelvärme.
  2. När kålen börjar bli mjuk strör du över sockret och rör om tills ytan är knäckig. Peppra och salta innan servering.

Grönkålschips

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär bort de tjocka stammarna från grönkålen, dela i lagom små bitar.
  3. Blanda bladen med olivolja och flingsalt så att det kommer olja överallt. Fördela bladen på en plåt och rosta i ugnen i ca 15-20 minuter tills bladen är krispiga.