Torsk med brynt sojasmör, parmesanmos och citronfänkålssallad

NYHET
koket.se
Torsk med brynt sojasmör, parmesanmos och citronfänkålssallad
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Torsk med brynt sojasmör, parmesanmos och citronfänkålssallad

18 ingredienser

45 min

En riktigt läcker helgmiddag som verkligen imponerar på middagsgästerna och inte kommer lämna någon besviken. Denna rätt signerad Jennie bara måste lagas.

Se Jennie Walldén laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 700 g torskrygg, i portionsbitar
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Brynt smör

  • 100 g smör
  • citron, några droppar saft
  • 1 dl sötmandel
  • 2 tsk japansk soja

Mos

  • 900 g mjölig potatis
  • 2,5 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 1 dl parmesanost, riven
  • muskot, riven

Sallad

  • 1 fänkål
  • 1 kålrabbi
  • 1 citron
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe gräslök, finhackad

Gör så här

  1. Rimma torsken genom att salta den lätt runtom. Låt stå medan du förbereder resten av måltiden.
  2. Skala och koka potatis mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt på plattan. Häll i mjölken i kastrullen och låt den bli riktigt varm. Stöt först potatisen med en stilla visp, vispa sen på högsta effekt med lock över till en slät puré. Rör ner smör och riven parmesan, smaka av med salt och vitpeppar.
  3. Lägg smöret och hackad mandel i en liten kastrull. Bryn till smöret är gyllene och doftar kola. Ta av från värmen, tillsätt soja. Tillsätt några droppar citronsaft om du vill ha ett syrligt smör. Håll varmt.
  4. Hyvla fänkål och kålrabbi tunt på mandolin. Riv citronzest över och pressa på citron. Salta och peppra lätt och smaka av. Avsluta med hackad dill. Det ska vara rejält syrligt.
  5. Stek torsken i smör i en stekpanna, ös fisken med smöret tills den stekt klart.
  6. Servera torskryggen med parmesanmos, brynt sojasmör med rostad mandel och den syrliga salladen. Strö på lite gräslök samt dillvippor och njut!