• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Torsk med brynt misosmör och gröna grönsaker

Torsk med brynt misosmör och gröna grönsaker
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Torsk med brynt misosmör och gröna grönsaker

7 steg att laga

13 ingredienser

30 m

Festlig och lättlagad torskrätt med japanska smaker som sesam och soja. Till serveras ett supersmarrigt brynt smör med miso samt gröna sojabönor.

Miso är fermenterad sojabönspasta.

Ingredienser

4 portioner
  • 700 g torskrygg
  • 2 msk japansk soja
  • 2 tsk sesamolja
  • 4 tsk svarta sesamfrön
  • 100 g osaltat smör
  • 4,5 msk vit misopasta
  • 4,5 msk sake (torr sherry eller torrt vitt vin)
  • 3 msk mirin (eller 1 msk honung)
  • 250 g edamamebönor
  • 125 g sockerärtor
  • 2 msk gräslök, finhackad
  • svartpeppar, nymalen
  • ris, nykokt, till servering, gärna japanskt sushiris

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär torsken i 4 lika stora bitar. Pensla generöst med soja och sesamolja. Mal över peppar. Strö sesamfrön över.
  3. Tillaga fisken i ugnen ca 10 minuter, eller till fiskens innertemperatur är ca 52 grader.
  4. Tillaga edamamebönorna enligt anvisning på förpackningen.
  5. Bryn smöret under omrörning i en kastrull på medelvärme till det doftar kola. Dra bort från plattan, låt svalna i 1 minut. Häll i sake, mirin och miso, rör om väl.
  6. Lägg edamamebönor och sockerärter i det brynta smöret och vänd runt.
  7. Lägg upp torsken på tallrikar tillsammans med edamame och sockerärtor. Häll resterande smör över torsken och strö över gräslök. Servera med nykokt ris.