Torsk med ångad kål och ärtgremolata

7 röster
40 min
4

Lättlagad och festlig fiskrätt på torskrygg serverad med spetskål och en knalligt grön sås på mixade ärtor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
40 min
4
4 portioner

Du behöver

Torsk

  • 600 g torskryggfilé i portionsbitar
  • 150 g färskost
  • 3 msk pepparrot
  • dill
  • smör

Spetskål

  • 2 spetskål
  • blomkål och broccoli efter behov

Ärtgremolata

  • 300 g gröna ärtor
  • vitlök efter smak
  • vispgrädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Torsk
    Smörj en ugnsform med smör.
  2. Blanda färskost, pepparrot och dill med en liten slatt grädde till lagom konsistens. Lägg torskryggen i portionsbitar i formen. Salta och lägg på pepparrotscremen. Sätt i ugnen på 150 grader i ca 15-20 minuter (innertemperatur på 56 grader). Saltar du torsken 30 minuter innan du lägger på krämen så blir den fastare i köttet.
  3. Spetskål
    Klyv spetskålen i grova klyftor (4st/huvud), ånga den tillsammans med broccoli och blomkål i kastrull med insats eller knöla folie grovt och lägg i en stor kastrull med några dl vatten under om du saknar ånginsats. Kolla med sticka när den är färdig, ca 5 minuter.
  4. Ärtgremolata
    Smält smör i en kastrull och svetta vitlöken. Lägg i ärtorna och tillsätt en skvätt vatten och koka tills de är mjuka, ca 5 minuter. Häll av eventuellt överskott av vatten och mixa till såsliknande konsistens. Tillsätt grädde salt och peppar efter tycke och smak.
  5. Servering
    Servera torsken med kålen och skvätt ärtgremolatan lite arty runt allt, var gärna ganska generös med ”såsen”. Kål är ju inte så kraftigt i smaken, om du inte gör en kål puck. Dricka till gör man vatten eller en chablis.
24 oktober 2018

laddar fler recept...

Laddar fler recept...