Torsk i ugn med Västerbottensost och stuvad spetskål

POPULÄRT
koket.se
Torsk i ugn med Västerbottensost och stuvad spetskål
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Torsk i ugn med Västerbottensost och stuvad spetskål

14 ingredienser

45 min

Frysta torskfiléebitar tinare smidigt i en rimningslag och toppas sedan med ett kripigt täcke på pankströbröd, lagrad ost och dill. Hur gott som helst tillsammans med nykokt färskpotatis och stuvad spetskål.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g torskfilé, fryst
  • 1 l vatten
  • 50 g salt [ca 3 msk]
  • 50 g smör
  • 1 kruka färsk dill
  • 75 g Västerbottensost, riven
  • 1,5 dl pankoströbröd, rostat
  • 1 citron, finrivet skal

Stuvad spetskål

  • 1 spetskål
  • 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk

Till servering

  • 900 g färskpotatis, skrubbad
  • dillstjälkar

Gör så här

  1. Vispa ihop vatten och salt i en bunke till en rimningslag. Lägg ner torskfiléerna direkt från frysen i rimlagen (det här är det bästa sättet att tina fryst fisk, den blir mycket bättre i köttet).
  2. Sätt ugnen på 220 grader.
  3. Ta upp fisken när den tinat och torka väl. Vik ihop och lägg i en smord ugnssäker form.
  4. Hacka dillen och lägg i en skål, spara stjälkarna till att koka med potatisarna.
  5. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg i färskpotatis och dillstjälkar. Sjud potatisen klar under lock (det här är viktigt, färskpotatis ska behandlas som en primör och ska inte kokas som
  6. vanlig potatis som läggs i kallt vatten för att sedan koka upp).
  7. Blanda ner ost och panko i skålen med dill. Pensla fisken med lite smält smör och strö generöst med ostblandning på fisken.
  8. Tillaga ca 5 minuter i ugnen.
  9. Strimla spetskålen. Fräs den mjuk i smör i en kastrull.
  10. Pudra över mjöl och låt fräsa en liten stund. Häll på grädde och mjölk, koka upp och smaka av med salt och svartpeppar.
  11. Servera fisken med nykokt färskpotatis och stuvad spetskål.