Torsk bourguignon med palsternackpuré, rödvinssky och svampfräs

Torsk bourguignon med palsternackpuré, rödvinssky och svampfräs
Foto: Tv4

Torsk bourguignon med palsternackpuré, rödvinssky och svampfräs

Av: Jan - Helsingborg

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

2 h

Underbar huvudrätt på torskrygg serverad med smörfräst svamp ihop med sidfläsk, palsternacksmos och rödvinssky.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ingredienser:

  • 600 g torskrygg, med skinn
  • vitpeppar, nymalen
  • 2 msk smör, till stekning

Svampfräs:

  • 1 gul lök
  • 100 g rökt sidfläsk (alt. halloumi)
  • 100 g champinjoner
  • 2 msk smör, till stekning

Rimlag:

  • 1 l vatten
  • 1 dl salt

Rödvinssky:

  • 3 msk gul lök, finhackad
  • 2 krm svartpeppar, grovmalen
  • 2 msk smör, till stekning
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond (koncentrerad)
  • 50 g smör, rumsvarmt i tärningar

Palsternacksmos:

  • 400 g palsternacka
  • 400 g potatis
  • 100 g smör, rumsvarmt i tärningar
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl rucolasallad, grovhackad
  • salt

Gör så här

Rödvinssky

  1. Fräs lök och svartpeppar i smör utan att det tar färg. Tillsätt vin, vatten och fond och koka ihop tills 1 ½–2 dl återstår (ca. 15 min.).
  2. Sila såsen och vispa i smöret klickvis. Smaka av med salt.

Mos

  1. Skala och dela potatis och palsternackor. Koka rotsakerna mjuka (ca. 15 min.) och låt ånga av.
  2. Lägg i smöret och mosa med potatisstöt. Tillsätt créme fraiche och rucola. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Svampfräs

  1. Tärna lök, halloumi och kvarta champinjonerna i 1 cm stora bitar, fräs allt i smör på hög värme så det får yta och färg. Låt gå 15 min.

Torsk

  1. Blanda rimlagen, rör väl så saltet löser sig. Dela torsken i 4 lika stora bitar. Låt dem ligga i rimlagen 7 – 9 minuter.
  2. Ta upp fisken och torka av den noga med hushållspapper. Sätt ugnen på 80°. Peppra fisken med nymald vitpeppar och stek i ca. 2 min. med smör i het panna – stek först skinnsidan knaprig, sedan andra sidan hastigt.
  3. Låt gå färdigt i ugnen tills innertemperaturen nått 46–50 grader (ca. 25 min.)

Servering

  1. Lägg upp fisken på varma tallrikar, fördela svampfräset och ringla över lite rödvinssky.
  2. Servera med moset och resten av rödvinsskyn.