Tonnato sallad

Tonnato sallad
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Tonnato sallad

14 ingredienser

20 m

Den här fräscha rätten är god precis som den är eller som tillbehör till kalv och kyckling.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2-3 sallad (valfria sorter)
  • 1 burk tonfisk
  • 1 förp tomat (eller goda stor tomater)
  • 1 dl kapris
  • 1 burk sardellfilé
  • 2 ägg, kokta
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl olivolja
  • 1 citron
  • 1 kruka persilja
  • 6 klyftor vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • parmesanost

Gör så här

  1. Skölj salladen och fördela bladen dekorativt, runt om på ett fat.
  2. Skiva vitlöken tunt. Rosta sedan vitlöken i en stekpanna, i lite olivolja tills de blir gyllenbruna.
  3. Slå bort vätskan eller oljan från tonfisken (Spara vätskan, det kan man använda i en vinägrätt) fördela sedan tonfisken över salladen. Pressa lite citronsaft över så man får lite härlig syra mot tonfisken
  4. Hårdkoka äggen och grovhacka dem och lägg dem på salladen tillsammans med kapris och grovhackad persilja.
  5. Skär klyftor av tomaterna. Fintärna tomatköttet och ta till vara på kärnhuset och lägg allt på salladen.
  6. Avsluta med att fördela sardellerna över salladen, riv parmesanosten över, strö över den rostade vitlöken.
  7. Slutligen, rippla olivoljan över salladen och klicka ut majonnäsen över salladen, eller spritsa den. Om önskas, salta och peppra lätt över salladen.