Toms ängasoppa med smörstekta kantareller

Toms ängasoppa med smörstekta kantareller
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Toms ängasoppa med smörstekta kantareller

31

8 steg att laga

21 ingredienser

30 min

Ängamat är en fantastiskt god soppa på svenska skördegrönsaker. I det här receptet ingår även smörstekta kantareller. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Soppbas

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 timjansknippe (uppbunden i snöre)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 4 dl vispgrädde
  • majsstärkelse, till redning
  • olivolja, till stekning

Grönsaker

  • 400 g kantareller
  • 300 g morot
  • 300 g palsternacka
  • 300 g rotselleri
  • 100 g babyspenat
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackad
  • neutral rapsolja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • 0,5 ask krasse
  • 0,5 citron (finrivet skal)
  • olivolja

Gör så här

  1. Soppbas
    Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja i en kastrull.
  2. Häll på vitt vin och buljong. Låt koka upp. Lägg i timjan och slå på grädden. Låt reducera ett tag.
  3. Red lätt av med majsstärkelse utblandat i lite kallt vatten. Smaka av med salt. Ta upp timjanen.
  4. Grönsaker
    Skala alla grönsaker. Skär i "skedvänliga" bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten.
  5. Stek kantarellerna krispiga och goda, först i rapsolja och sedan tillsätter du en klick smör. Smaka av med salt och peppar.
  6. Häll över allt i den lätt avredda soppan före servering. Låt få ett uppkok. Rör ner spenat och persilja. Smaka av.
  7. Garnera med smörgåskrasse och finrivet citronskal. Ringla över lite olivolja och mal över svartpeppar.
  8. Glöm inte att matsortera skal från grönsakerna och rester från örterna för en mer hållbar matlagning, och njut av din soppa. /Köket-redaktionen