Lax med musslor

Lax med musslor
Foto: Matilda Lindeblad
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Lax med musslor

Av: Tommy Myllymäki

Från: lyckas med ånga

16 ingredienser

Ibland vill man att det ska gå fort och lätt att laga mat. Ingredienserna till den här laxrätten kan du köpa på väg hem en fredagkväll, köra in allt i ångan och servera rykande varmt med aioli och ett färskt bröd. Lätt som en plätt!

Andra laxar. Du har säkert redan en favoritkryddning för laxfilé i ugn. Prova att göra som du brukar, men tillaga i ånga istället.

Ingredienser

portioner
  • 500 g axfilé, mittbit av l
  • 1,5 msk salt
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 kg färska blåmusslor, i skal, gärna olika sorter
  • 1 knippe knippe färska morötter små
  • 1 fänkål
  • 10 körsbärstomater
  • 10 små, kokta potatisar

Aioli:

  • 2 äggulor
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1,5 dl olja, neutral smak
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 msk citron, pressad
  • salt
  • peppar

Garnering:

  • färska örter (t ex koriander och timjan)

Gör så här

  1. Börja med att torrimma fisken, det vill säga lägg fisken på ett fat och salta rikligt.
  2. Låt stå ca 30 minuter medan du förbereder resten.
  3. Borsta musslorna väl (släng dem som inte stänger sig när du knackar på skalet).
  4. Ansa och skrapa morötterna (dela dem som är stora).
  5. Ansa och dela fänkålen.
  6. Torka av fisken.
  7. Lägg i ugnens långpanna.
  8. Stick in termometern så att spetsen hamnar mitt i fiskens tjockaste del och häll på olivolja.
  9. Lägg morötter och fänkål bredvid fisken i långpannan.
  10. Sätt termometern på 48˚ och ugnen på full ånga.
  11. Beräkna 10–12 minuter från det att ugnen är varm.
  12. Gör under tiden aiolin.
  13. Lägg äggulor och pressad vitlök i en bunke och rör i oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle tills aiolin blir tjock som en majonnäs.
  14. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
  15. Ta ut långpannan ur ugnen.
  16. Lägg på tomater, musslor och kokt potatis och sätt in i ugnen igen i ytterligare 4–5 minuter tills musslorna har öppnat sig ordentligt. (Då är också laxen uppe i sin perfekta temperatur 48–50˚.)
  17. Lägg på de färska örterna och ställ fram hela härligheten på bordet tillsammans med aiolin.