Päron

Päron
Foto: Matilda Lindeblad
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Päron

Av: Tommy Myllymäki

Från: lyckas med ånga

4 ingredienser

I ångugn är det väldigt enkelt att göra inlagda päron. Här har vi smaksatt dem med rosmarin. Ge bort en vacker burk i present eller servera som dessert.

Andra frukter. Prova att koka persikor eller plommon på samma sätt, men minska tiden lite. Sockerlagen kan bytas mot koncentrerad svartvinbärssaft och en bit ingefära kan få ligga med. Kanelstång är också en klassisk krydda för inkokta frukter.

Konjak. En skvätt smakrik sprit i desserten ovan gör den mer vuxen i smaken. Tillsätt exempelvis konjak innan du försluter burken.

Rengöring. Med ånga kan du också rengöra till exempel syltburkar och nappflaskor. Placera nydiskade kärl med öppningen nedåt på gallret längst ner i ugnen, gärna något lutande. Efter ca 40 minuter i full ånga är de fullständigt rena.

Ingredienser

portioner
  • 4 fasta päron (men inte hårda)

Sockerlag

  • 4 dl vatten
  • 4 dl strösocker
  • 3-4 kvistar färsk rosmarin

Gör så här

  1. Låt vatten och socker koka några minuter i en kastrull tills sockret har löst sig.
  2. Välj en konservburk i glas som päronen precis får plats i.
  3. Mängden sockerlag beror förstås på hur stor glasburken är.
  4. Skala päronen noggrant och försiktigt, men låt skaftet vara kvar.
  5. Lägg ner päronen i glasburken och fyll på med den varma sockerlagen som ska täcka päronen helt.
  6. Stick ner rosmarinkvistarna.
  7. Sätt in i ugnen utan lock. Beräkna ca 30 minuter i full ånga från det att ugnen är varm.
  8. Prova med en sticka om päronen är klara.
  9. Ta ut glasburken och sätt på locket direkt.
  10. Voilà – en hållbar päronkonserv (som dock bör förvaras i kylen) och en fin dessert en kulen vinterdag.
  11. En klick smaksatt vispad grädde är gott till.