Ryggbiff med sardellsmör och rostade grönsaker

koket.se
Ryggbiff med sardellsmör och rostade grönsaker
Foto: Tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Ryggbiff med sardellsmör och rostade grönsaker

15 ingredienser

Grillad ryggbiff som serveras med ett smakrikt sardellsmör, vitlöksdressing gjord på rostad vitlök samt zucchini, tomater, vitlök, rödlök och paprika.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g ryggbiff
  • 1 zucchini
  • 3 gula tomater
  • 1 röd paprika
  • 1 knippe färsk rödlök
  • 1 hel vitlök
  • olivolja
  • 1 kruka timjan
  • 0,5 kruka salvia
  • salt
  • svartpeppar

Sardellsmör

  • ca 8 sardellfiléer i olja
  • 130 g oliver urkärnade
  • 0,5 dl små kaprisbär
  • 200 g smör, rumstempererat

Gör så här

  1. Börja med kryddsmöret till köttet. Hacka sardeller, oliver och kaprisen så jämnt och fint som möjligt. Blanda sedan med rumstempererat smör.
  2. När smöret är väl blandat, lägg det på bakplåtspapper, rulla en fin smällkaramell av smötet och låt det stelna i kylen.
  3. Skär grönsakerna i bitar, tomaterna på mitten, löken i fyra delar, paprikan på mitten och centimetertjocka skivor av zucchinin.
  4. Se till att alla bitar får olivolja på sig, samt salt och peppar.
  5. Bryt ut klyftorna från vitlöken men behåll skalet på.
  6. Salta och peppra köttet på båda sidor.
  7. Grilla sedan först grönsakerna, börja med vitlöken, följt av lök, paprika, tomater, zucchini och lägg sist på köttet.
  8. När allt är klart, mixa de grillade vitlöksklyftorna utan skal med en stavmixer. Blanda ner salvia och timjan, samt salt och peppar.
  9. Skär upp det det grillade köttet och servera med sardell- och olivsmör samt grillade grönsaker med vitlök- och örtdressing.