Onkel Erlings grillade reninnerefilé med chèvregratinerade rotfrukter

Onkel Erlings grillade reninnerefilé med chèvregratinerade rotfrukter
Foto: TV4

Onkel Erlings grillade reninnerefilé med chèvregratinerade rotfrukter

37

36 ingredienser

1h

Serveras med chili- och chokladkryddad rödvinssås samt en ljummen örtsallad. Den vilda smaken av renfilé med chèvre tillsammans med chili och choklad gör detta till en oemotståndlig smak kombination. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Rött vin. Nederburg, Cabernet Sauvignon, Sydafrika

Ingredienser

portioner4

Renfilé

  • 600 g reninnerfilé
  • gourmetsalt
  • svartpeppar, från kvarn

Chèvregratinerade rofrukter

  • 8 mandelpotatisar
  • 2 palsternackor
  • 0,5 kålrot
  • 2 morötter
  • 3 klyftor vitlök, oskalade
  • 4 kvistar färsk timjan
  • olivolja
  • smör
  • 100 g chèvre, utan kant

Rödvinssås med chili & choklad

  • 100 g rotselleri
  • 1 morot (liten)
  • 1 rödlök (liten)
  • 1 röd chilifrukt, liten (t ex spansk peppar)
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tomat
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl balsamvinäger
  • 3 dl rött vin
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 4 dl vatten
  • 2 msk brun maizenaredning
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • peppar
  • 40 g mörk choklad (äkta)

Örtsallad

  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka persilja (bredbladig)
  • 1 förp babyspenat
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 msk honung, flytande
  • örtsalt
  • peppar

Gör så här

  1. Renfilé: Dela filéerna i fyra lika stora bitar, salta och peppra. Hetta upp grillen och grilla 2-3 min på varje sida. Skär upp i filén i skivor innan servering.
  2. Chèvregratinerade rotfrukter: Sätt ugnen på 200 g. 1. Skölj potatisen, dela varje potatis i fyra delar, skala palsternacka, morrötter och kålrot. Delas i samma storlek som potatisarna. 2. Bryn smöret i ungsformen, ta ut formen häll på en skvätt olivolja samt alla rotsaker, vitlöksklyftor, några kvistar färsk timjan. Rör runt och sätt in i ugn i ca 35 min. 3. När rotsakerna är i stort sett klara ta ut formen och forma rotsakerna till 4st lika stora ”högar” strö över den söndersmulade chevré osten och tillbaka i ungen tills osten smält ca 5 min.
  3. Rödvinssås med chili och choklad: 1. Skala/putsa och grovhacka rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök och tomat. 2. Hetta upp 2 msk olja i en kastrull. Bryn grönsakerna tills de får färg men utan att brännas. 3. Strö över sockret och låt det börja karamelliseras. Häll på vinägern. Rör och låt koka tills vätskan börjar få en sirapsliknande konsistens. 4. Häll på vinet och koka tills 1/3 av vätskan återstår, ca 15 minuter. Tillsätt kalvfond och vatten. 5. Småkoka i 10–15 minuter. Rör ner maizenaredningen. Riv ner den mörka chokladen. Smaka av med salt och peppar. Sila av och servera.
  4. Örtsallad: 1. Ta av bladen från basilikan och persiljan. Lägg allt i en skål tillsammans med spenaten och blanda. 2. Värm upp olivolja, vitbalsamvinäger, honung, örtsalt och peppar. När dressingen blivit varm slå den dressingen över örtsalladen och blanda. Servera genast.