Hjortrulader

Hjortrulader
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK 2025
Tom Sjöstedt SMK 2025

Hjortrulader

17 ingredienser

Nordisk mat när den är som bäst. Vilkött innehåller massor av nyttigheter, bra fetter framförallt.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Ingredienser

  • 800 g hjortinnanlår
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 20 skivor flatrökt skinka
  • smör
  • salt
  • peppar
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 4 msk mörk sirap
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 dl frusna lingon
  • 3 msk sambal oelek
  • salt
  • 3 dl viltfond
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl dijonsenap
  • ev majsstärkelse

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Skala och finhacka lök och vitlök till lingonchutneyn. Fräs mjukt i olja, tillsätt sirap, balsamicovinäger, vatten och sambal oelek. Låt koka ihop och tillsätt lingonen. Låt koka i några min. Smaka av med salt. Häll i en skål och ställ i kylen.
  2. Skär hjortköttet i ca 5 mm tunna skivor. Skär det rökta fläsket i lika många stavat som hjortskivorna. Skala löken och skär i lika många små klyftor som köttet. Lägg 1 bit rökt fläsk och 1 lökklyfta på varje skiva med hjortkött. Rulla ihop och linda in ruladen i 1 skiva skinka. Fäst med tandpetare och ställ in i kylen.
  3. Skala och hacka löken till såsen. Fräs den mjuk i msk smör i en kastrull.
  4. Häll i fond, vin och senap och koka ihop till 2/3. Smaka av med salt och peppar och kör i mixer med 3 msk smör. Häll tillbaka i grytan och ställ åt sidan.
  5. Bryn ruladerna i en stekpanna och lägg ner i dijonsåsen och låt sjuda
  6. 20-25 min.
  7. Servera med chutney och rotfrukter på en tallrik vid sidan om (glöm inte att ta bort tandpetarna.