Marängtårta med kolacrème och färska bär

Tom Sjöstedt SMK

Marängtårta med kolacrème och färska bär

15 ingredienser

Tom Sjöstedts midsommardessert är en marängtårta med kolasås, jordgubbar, hallon och körsbär.

Ingredienser

maräng

  • 100 g äggvita
  • 100 g strösocker
  • 1 krm ättiksprit 12 %
  • 100 g florsocker

Kolacrème

  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl mörk sirap
  • 4 äggulor
  • 50 g mjölkchoklad, hackad
  • 25 g mörk choklad 70 %, hackad
  • 0,5 msk citron, färskpressad
  • 0,5 tsk salt

bär

  • 600 g jordgubbar, hallon och körsbär

Garnering

  • 100 g choklad, riven
  • 0,5 kruka färsk citronmeliss
  • 0,5 kruka mynta

Gör så här

Maräng

  1. Vispa äggvita, strösocker och ättika fluffigt.
  2. Tillsätt florsocker och vispa vidare i ca 8 minuter.
  3. Spritsa ut i långa rader på smörpapperklädd plåt.
  4. Torka i ugnen på 90 grader i ca 1 timme. Låt svalna.

Kolacrème

  1. Koka upp grädde, sirap och äggulor tills första bubblan dyker upp.
  2. Rör ner choklad tills det lösts upp
  3. Smaka av med salt.
  4. Häll över i en bunke och kyl innan servering.
  5. Kolasåsen spritsas på marängbottnen. Dekorera sen med färska bär, mynta och choklad.