”Toast Pelle Janzon” på lax med löjrom
”Toast Pelle Janzon” på lax med löjrom
11 ingredienser
30 m
Uppgradera klassikern ”Pelle Janzon” genom att byta ut nötköttet mot egengravad lax och sedan toppa med vårens första primörer som du plockar själv i naturen.
Se Jessie Sommarström laga receptet

Ingredienser
- 1 citron
- 0,5 dl salt
- 0,25 strösocker
- 5 dl vatten
- 300 g laxfilé, skinnfri
Servering
- 4 skivor vitt bröd
- smör
- 1 rödlök, finhackad
- 80 g löjrom
- 4 ägg
- blandade örter, vilplockade (t.ex. löktrav, ramslök, kirskål. Plocka bara späda knoppar/blad och om du hittar ramslök så var noga med att plocka max en tredjedel så att den kan återföröka sig)
Gör så här
- Skölj och skala citronen med potatisskalare.
- Gör en rimlag genom att blanda ihop salt och socker med skalet från citronen i kallt vatten. Rör om tills saltet och sockret lösts upp helt.
- Lägg laxen i rimlagen och låt stå i kylen i 20 minuter.
- Lyft upp laxen ur lagen, skölj den i kallt vatten och torka den torr med hushållspapper.
- Skiva laxfilén i fina skivor (tvärs över lamellerna), salta skivorna lätt.
Servering
- Skär ut fyra cirklar av toastbrödet med hjälp av en stans eller ett glas. Bred på smör och stek dem gyllene i en stekpanna.
- Lägg brödet på tallrikarna och fördela laxskivorna ovanpå.
- Lägg den finhackade rödlöken i mitten och öppna upp ett runt hål i mitten där du fördelar löjrommen i. Gör sedan även en rund cirkel i löjrommen.
- Knäck ägget och skira äggulan från vitan. Se till att gulan är hel och lägg den sedan i mitten av löjrommen.
- Garnera slutligen med de vilda örterna.