”Toast Pelle Janzon” på lax med löjrom

koket.se
”Toast Pelle Janzon” på lax med löjrom
Foto: Tv4
Jessie Sommarström
Jessie Sommarström

”Toast Pelle Janzon” på lax med löjrom

11 ingredienser

30 m

Uppgradera klassikern ”Pelle Janzon” genom att byta ut nötköttet mot egengravad lax och sedan toppa med vårens första primörer som du plockar själv i naturen.

Se Jessie Sommarström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 citron
  • 0,5 dl salt
  • 0,25 strösocker
  • 5 dl vatten
  • 300 g laxfilé, skinnfri

Servering

  • 4 skivor vitt bröd
  • smör
  • 1 rödlök, finhackad
  • 80 g löjrom
  • 4 ägg
  • blandade örter, vilplockade (t.ex. löktrav, ramslök, kirskål. Plocka bara späda knoppar/blad och om du hittar ramslök så var noga med att plocka max en tredjedel så att den kan återföröka sig)

Gör så här

  1. Skölj och skala citronen med potatisskalare.
  2. Gör en rimlag genom att blanda ihop salt och socker med skalet från citronen i kallt vatten. Rör om tills saltet och sockret lösts upp helt.
  3. Lägg laxen i rimlagen och låt stå i kylen i 20 minuter.
  4. Lyft upp laxen ur lagen, skölj den i kallt vatten och torka den torr med hushållspapper.
  5. Skiva laxfilén i fina skivor (tvärs över lamellerna), salta skivorna lätt.

Servering

  1. Skär ut fyra cirklar av toastbrödet med hjälp av en stans eller ett glas. Bred på smör och stek dem gyllene i en stekpanna.
  2. Lägg brödet på tallrikarna och fördela laxskivorna ovanpå.
  3. Lägg den finhackade rödlöken i mitten och öppna upp ett runt hål i mitten där du fördelar löjrommen i. Gör sedan även en rund cirkel i löjrommen.
  4. Knäck ägget och skira äggulan från vitan. Se till att gulan är hel och lägg den sedan i mitten av löjrommen.
  5. Garnera slutligen med de vilda örterna.