Ljummen varmrökt lax

3 röster
20 min
4

Den varmrökta laxen serveras med picklade grönsaker. En solklar sommarrätt med distinkta smaker.

Se fler recept från

Tinas sommarkök


Visa mer
20 min
4

Du behöver

Varmrökt lax

  • 600 g varmrökt lax

Picklade grönsaker

  • 500 g tomater, blanda gärna olika färger
  • 0,5 gurka, skalad
  • 1 knippe stor salladslök
  • 1 kvarts blomkålshuvud
  • 4 dl vatten
  • 1 dl äppelvinäger
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk senapsfrön, gula
  • 5 svartpepparkorn, krossade
  • Färska örter efter smak som t ex lagerblad, dill, dragon

Till servering

  • 2 surdegsbröd, tjocka skivor och dygnsgammalt
  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

  1. Tillagning
    Skär stora bitar av laxen, ca 5 gånger och 5 centimeter tjocka och lägg i dubbelfolie.
  2. Knip ihop och lägg i en inte alltför varm grill, låt laxen bli varm i cirka 15-20 minuter.
  3. Under tiden
    Skär ner grönsakerna i önskad form, koka upp lagen under tiden, sila av lagen.
  4. Slå den varma lagen över grönsakerna och plasta, ställ åt sidan tills den är sval.
  5. Skär eller bryt brödet grovt och lägg i en skål, fiska upp grönsakerna ur lagen.
  6. Häll några matskedar av lagen ner i grönsakerna och brödet, blanda ner oljan.
  7. Arrangera på tallrikar och avsluta med att lägga på den varma laxen.
9 augusti 2011
Höstkampanj

laddar fler recept

Laddar fler recept