Shabu shabu med pilgrimsmussla och oxfilé
Shabu shabu med pilgrimsmussla och oxfilé
23 ingredienser
Shabu-shabubuljong med pilgrimsmussla och oxfilé. Asiatisk fondue som du kan servera som tilltugg eller förrätt.
Ingredienser
Shabu-Shabu
- 1 l vatten
- 3 stjälkar citrongräs
- 4-5 skivor citron
- 3-4 ev limeblad
- 1 dl mirin
- 0,5 dl risvinäger
- 2 msk japansk soja
- 2 tsk sambal oelek
- 2 tsk salt
Tillbehör
- 200 g oxfilé (gärna Waguy om du hittar) skuren i tunna skivor
- 200 g färsk pilgrimsmussla, skuren i tunna skivor
- 200 g blandade grönsaker som morot, bok choi, vit rättika, skurna i bitar
Grön örtdip
- 1 kruka färsk bladpersilja
- 1 kruka dragon
- 2 krukor mynta
- 1 kruka färsk citronmeliss
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk dijonsenap
- 1 limefrukt, saft och finrivet skal
- 0,25 dl vatten
- 1 dl olivolja
- 0,5 tsk salt
- 2-3 droppar grön tabasco
Gör så här
Shabu-Shabu
- Koka upp vatten i en kastrull, krossa citrongräset med knivskaftet och lägg i vattnet tillsammans med övriga ingredienser . Låt sjuda 5-10 minuter , sätt åt sidan och låt smakerna dra ut övertäckt med lock i ca 30 minuter.
- Hetta upp vid servering i grytan vid bordet och doppa kött och fisk i buljongen tillsammans med grönsaker och servera med grön örtdip, och om man vill den kryddstarka buljongen att dricka till ur en liten kopp.
Grön örtdip
- Gör såsen genom att mixa alla ingredienser utom olivoljan med stavmixer till en slät grön sås. Häll i oljan droppvis tills såsen tjocknar och smaka av med salt och tabasco.