Meze

Foto: Fredrik Sandin carlsson
Meze
36 ingredienser
40 min
Meze är orientalisk plockmat som man inte kan få för mycket av! Servera gärna med tortillabröd eller stora pitabröd.
Ingredienser
Kryddig couscous med frukt och nötter:
- 3 msk pinjenötter
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen kryddpeppar
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 msk farinsocker
- 4 dl grönsaksbuljong
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
- 2 msk koriander, hackad
- 1 msk citron, pressad
- 4 dl couscous
- 100 physalis
- salt
- svartpeppar
- några myntablad till garnering
Granatäppelsallad:
- 1 granatäpple
- 1 klyfta vitlök
- 1 knippe färsk bladpersilja
- 3 msk olivolja
- salt
- svartpeppar
Oliver med rosmarin:
- 2 kvistar färsk rosmarin
- 1 tsk balsamvinäger
- 1 msk olivolja
- 1 förp svarta oliver (eller gröna)
- 1 klyfta vitlök
Fetaost med citron och grön chili:
- 100 g fetaost
- 1 citron
- 1 grön chilifrukt
- svartpeppar
- 1 msk olivolja
Yoghurt med mynta och vitlök:
- 3 dl matyoghurt
- 1 klyfta vitlök
- 3 kvistar mynta
- svartpeppar
- salt
Gör så här
- Kryddig couscous: Rosta pinjenötterna utan fett i en gjutjärnspanna tills de blir gyllene.
- Blanda alla kryddor med sockret i en skål.
- Koka upp vattnet med buljongtärningen. Tillsätt kryddorna och sockret, smör, olivolja, koriander och citron. Koka upp igen.
- Häll i couscousgrynen under omrörning och sätt på locket. Dra kastrullen av plattan och låt stå i några minuter så att couscousen sväller.
- Skala och halvera physalisfrukterna. Luckra upp couscousgrynen med en gaffel. Lägg upp couscousen på ett fat, arrangera physalifrukterna runt om och garnera med de rostade pinjenötterna, myntablad och citronklyftor.
- Granatäppelsallad: Dela granatäpplet. Se till att bara skära i skalet, så att kärnorna inte går sönder. Pilla loss kärnorna och lägg dem i en skål. Undvik det vita inre skalet som ger en besk smak.
- Finhacka vitlöksklyftan och blanda med kärnorna. Hacka en knippe slätbladig persilja grovt och rör i med olivoljan. Krydda med salt och färskmalen svartpeppar.
- Oliver med rosmarin: Sila bort vattnet från oliverna och lägg upp dem i en skål. Hacka rosmarinen och vitlöken och strö över. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger och rör om.
- Fetaost med citron och grön chili: Finhacka den gröna chilin och skär fetaosten i små kuber. Lägg i en skål. Tvätta citronen och torka, riv sedan skalet på ett fint rivjärn. Strö skalet över osten och ringla över olivolja. Tillsätt svartpeppar och rör om.
- Häll upp yoghurten i en skål och pressa vitlök över. Strimla myntan och lägg i tillsammans med salt och peppar. Dekorera med några blad mynta.