Thailändsk larb med orientaliska såser

larb med tva orientaliska saser
Foto: TV4

Thailändsk larb med orientaliska såser

Av: Jonas - Tanum

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

30 min

Larb - en thailändsk tacovariant på fläskfärs i salladsblad! Denna variant serveras med två storters goda såser!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Färs

  • 1 kg fläskfärs
  • 8 msk fisksås
  • 2 schalottenlökar
  • 1-2 tsk sesamolja

Sallad

  • 3 romansallad (två till servering)
  • 2 gurkor
  • 1 chilifrukt
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 rödlök
  • 1 dl jasminris

Sås 1

  • 2 limefrukter, pressade
  • 8 tsk fisksås
  • 4 tsk rörsocker
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 chilifrukt

Sås 2

  • 2 dl hoisinsås
  • 2 dl jordnötter, hackade

Gör så här

Sås 1

  1. Blanda ihop ingredienserna till såsen. Smaka av, med fisksås, råsocker och chili. Låt såsen stå och dra.

Sås 2

  1. Blanda ihop jordnötterna och hoisinsåsen.

Salladen

  1. Rosta jasminris i en varm panna. När riset fått lite färg, smaka av.
  2. Häll riset i en mortel och krossa lite lagom och strö över salladen när den är klar.
  3. Hacka allt som skall vara i salladen i en stor skål.
  4. Stek köttfärsblandningen (hårt) och låt den svalna något.
  5. Häll över köttfärsblandningen i salladen och lite av dressingen.

Servering

  1. Lägg upp salladsblad i en stor skål med kallt vatten.
  2. Ställ fram skålen med salladen och ställ fram såserna och riset.
  3. Gästerna får själv lägga i sallad och såser och ris i salladsbladen.