Thailändsk fiskgryta med kokosmjölk

8 röster
45 min
4
Thailändsk fiskgryta med kokosmjölk
Foto: TV4

Fantastiskt god fiskgryta med torsk och färska blåmusslor där basen är en hemgjord grön currypasta. 

Tips! Currypasten som blir över förvaras täckt med lite olja i tättslutande burk i kylen. Håller ca 1 vecka och passar bra som smaksättare till t ex kyckling. 

Visa mer
45 min
4
4 portioner

Du behöver

Grön currypasta

  • 2 citrongräs, skivade
  • 1 lime, rivet skal och juice
  • 2 tsk korianderfrön
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 8 gröna chilifrukter, urkärnade
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 schalottenlökar
  • 5 cm ingefära
  • 1 msk räkpasta
  • 2 msk neutral rapsolja
  • 2 krukor koriander

Gryta

  • 2-4 msk grön chilipasta (se recept ovan)
  • rapsolja, till stekning
  • 800 ml kokosmjölk
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 3 msk fisksås
  • 1 lime, rivet skal och saft
  • 2 msk ljust muscovadosocker
  • 2 krukor thaibasilika
  • 1 kruka koriander
  • 1 kg blåmusslor, rensade
  • 500 g torskfilé
  • 200 g risnudlar
  • 75 g böngroddar
  • 75 g sockerärtor, i tunna strimlor
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienserna (använd stjälkarna på koriandern och spara bladen till garnering) till currypastan i en mixer och kör till en helt slät massa.
  2. Stek hastigt 3-5 msk av chilipastan, beroende på hur stark den är, i lite olja i en stor traktörpanna med lock.
  3. Häll på kokosmjölken och buljong. Tillsätt finrivet limeskal, pressad limejuice, fisksås och muscovadosocker. Låt koka ihop i 5 minuter.
  4. Ta upp 2 dl av vätskan och lägg i en mixer tillsammans med 1 kruka koriander och 1 kruka thaibasilika. Mixa helt slät.
  5. Lägg i musslorna som ska vara hela, tvättade och rensade. Sätt på locket och låt koka i 5 minuter.
  6. Skär under tiden torsken i 2-3 cm stora bitar. Lägg torsken i pannan. Lägg på lock och dra från värmen. Låt stå 5 minuter.
  7. Häll till sist i den gröna mixade örtvätskan och blanda försiktigt om.
  8. Koka nudlarna enligt anvisning och låt rinna av.
  9. Lägg nudlarna i djupa skålar. Häll på den gröna fiskgrytan och toppa med böngroddar, sockerärtor, resterande basilika- och korianderblad. Servera genast!
  10. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna, fisk och musslor för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda fiskgryta. /Köket-redaktionen
27 juli 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...