• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Thailändsk fiskgryta med kokosmjölk

POPULÄRT
Thailändsk fiskgryta med kokosmjölk
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Thailändsk fiskgryta med kokosmjölk

10 steg att laga

25 ingredienser

45 min

Fantastiskt god fiskgryta med torsk och färska blåmusslor där basen är en hemgjord grön currypasta. 

Tips! Currypasten som blir över förvaras täckt med lite olja i tättslutande burk i kylen. Håller ca 1 vecka och passar bra som smaksättare till t ex kyckling. 

Ingredienser

4 portioner

Grön currypasta

  • 2 citrongräs, skivade
  • 1 limefrukt, rivet skal och juice
  • 2 tsk korianderfrö
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 8 gröna chilifrukter, urkärnade
  • 4 klyfta vitlök
  • 4 schalottenlökar
  • 5 cm ingefära
  • 1 msk räkpasta
  • 2 msk neutral rapsolja
  • 2 kruka koriander

Gryta

  • 2-4 msk grön chilipasta (se recept ovan)
  • rapsolja, till stekning
  • 800 ml kokosmjölk
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 3 msk fisksås
  • 1 limefrukt, rivet skal och saft
  • 2 msk ljust muscovadosocker
  • 2 kruka thaibasilika
  • 1 kruka koriander
  • 1 kg blåmusslor, rensade
  • 500 g torskfilé
  • 200 g risnudlar
  • 75 g böngroddar
  • 75 g sockerärtor, i tunna strimlor

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienserna (använd stjälkarna på koriandern och spara bladen till garnering) till currypastan i en mixer och kör till en helt slät massa.
  2. Stek hastigt 3-5 msk av chilipastan, beroende på hur stark den är, i lite olja i en stor traktörpanna med lock.
  3. Häll på kokosmjölken och buljong. Tillsätt finrivet limeskal, pressad limejuice, fisksås och muscovadosocker. Låt koka ihop i 5 minuter.
  4. Ta upp 2 dl av vätskan och lägg i en mixer tillsammans med 1 kruka koriander och 1 kruka thaibasilika. Mixa helt slät.
  5. Lägg i musslorna som ska vara hela, tvättade och rensade. Sätt på locket och låt koka i 5 minuter.
  6. Skär under tiden torsken i 2-3 cm stora bitar. Lägg torsken i pannan. Lägg på lock och dra från värmen. Låt stå 5 minuter.
  7. Häll till sist i den gröna mixade örtvätskan och blanda försiktigt om.
  8. Koka nudlarna enligt anvisning och låt rinna av.
  9. Lägg nudlarna i djupa skålar. Häll på den gröna fiskgrytan och toppa med böngroddar, sockerärtor, resterande basilika- och korianderblad. Servera genast!
  10. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna, fisk och musslor för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda fiskgryta. /Köket-redaktionen