Pistaschblinier med lingonkaviar

Pistaschblinier med lingonkaviar
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Pistaschblinier med lingonkaviar

Av: Ted Johansson, Gert Klötzke

Från: Skogens mat

14 ingredienser

Varsågod, här är en dessert skapat av Ted Johansson. Receptet kommer från boken Skogens mat.

Ingredienser

portioner

Blinier

  • 15 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 1 dl osaltade, skalade pistaschmandlar
  • 4 små äggulor
  • 2 små äggvitor
  • 0,5 dl strösocker
  • smör, till stekning

Lingonkaviar

  • 350 g lingon [6 dl]
  • 0,75 dl strösocker

Vanilj- och citroncrème fraiche

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 citron, skal av
  • 0,5 vaniljstång, fröna av
  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Rör ut jästen i mjölken. Vispa ner ½ dl vetemjöl. Täck över med en
  2. plastfilm och låt jäsa i rumstemperatur i 3 tim.
  3. Mal eller mixa pistaschmandeln. Tillsätt resten av mjölet, pistaschmandeln
  4. och äggulorna i smeten.
  5. Blanda väl. Vispa äggvitor och socker
  6. hårt till en maräng och vänd ner i smeten.
  7. Stek blinierna gyllenbruna i
  8. smör i en blinipanna eller pannkakslagg.
  9. Mixa 100 g lingon med sockret. Vänd ner resten av lingonen försiktigt.
  10. Blanda crème fraiche, citronskal, vaniljfrön och florsocker. Vispa till
  11. en fast konsistens.