Pistaschblinier med lingonkaviar

Pistaschblinier med lingonkaviar
Foto: Lars Paulsson

Pistaschblinier med lingonkaviar

0

14 ingredienser

Varsågod, här är en dessert skapat av Ted Johansson. Receptet kommer från boken Skogens mat.

Ingredienser

portioner4

Blinier

  • 15 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 1 dl osaltade, skalade pistaschmandlar
  • 4 små äggulor
  • 2 små äggvitor
  • 0,5 dl strösocker
  • smör, till stekning

Lingonkaviar

  • 350 g lingon [6 dl]
  • 0,75 dl strösocker

Vanilj- och citroncrème fraiche

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 citron, skal av
  • 0,5 vaniljstång, fröna av
  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Rör ut jästen i mjölken. Vispa ner ½ dl vetemjöl. Täck över med en plastfilm och låt jäsa i rumstemperatur i 3 tim.
  2. Mal eller mixa pistaschmandeln. Tillsätt resten av mjölet, pistaschmandeln och äggulorna i smeten.
  3. Blanda väl. Vispa äggvitor och socker hårt till en maräng och vänd ner i smeten.
  4. Stek blinierna gyllenbruna i smör i en blinipanna eller pannkakslagg.
  5. Mixa 100 g lingon med sockret. Vänd ner resten av lingonen försiktigt.
  6. Blanda crème fraiche, citronskal, vaniljfrön och florsocker. Vispa till en fast konsistens.