Teas gröna bricka

Tea gröna bricka
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Teas gröna bricka

40 ingredienser

1.5 h

Tea bjuder på en ljuvlig bricka med fyra sorters gröna smårätter som passar perfekt som tilltugg, småplock eller förrätt. En perfekt balans mellan krispigt och krämigt!

Ingredienser

portioner

1. Fyllda rödbetsblommor

  • 2 rödbetor (stora)
  • 380 g gula ärtor, kokta
  • 1 rödbeta, kokt
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk tahinipasta
  • 1 citron
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 4 msk dukkah (egyptisk kryddblandning)
  • salt

2. Rädisor med dip och krisp

  • 1 knippe rädisa (ordentligt sköljda)

Dragonolja

  • 100 g spenat
  • 1 kruka färsk dragon
  • 200 g olja
  • 0,5 krm salt

Dragonmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 tsk majonnäs (med dijonsmak)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 250 g dragonolja (se ovan)
  • 0,5 krm salt
  • surdegsbröd

3. Ämnesgurka med baba ganoush

  • 4 små ämnesgurkor

Baba ganoush

  • 3 aubergines
  • 1 citron
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 jalapeño
  • salt
  • 1 citron, bara zest

Picklad gurka (1 stor burk)

  • 100 g ättiksprit 12 %
  • 180 g rörsocker
  • 300 g vatten
  • 10 snacksgurkor
  • 10 g salt
  • sesamfrön, rostade

4. Morot med blomkålscurry

  • 4 morötter (röda)

Blomkålscurry

  • 1 blomkål
  • 1 msk curry
  • 1 citron
  • salt
  • olivolja
  • korianderblommor
  • pistagenötter, rostade

Gör så här

Fyllda rödbetsblommor

  1. Baka betan med sitt skal i en ugnsform med ett bakplåtspapper på 200 grader tills den har en innertemperatur på 96 grader, ca 30 minuter. Låt svalna. Skala betorna och skiva tunt på mandolin (2 mm).

Hummus

  1. Lägg ett bakplåtspapper i en stor stekpanna. Dela citronen och lägg båda halvorna i pannan. Dela vitlöksklyftan på mitten och lägg snittsidan mot pannan och gör samma sak med chilin. När de börjar få färg dra pannan åt sidan och lägg på ett lock så de mjuknar.
  2. Mixa betor, ärtor, olivolja, tahini, juicen från den grillade citronen, vitlöken, chili och dukkah till en slät kräm i en matberedare. Smaka upp med salt. Fyll på spritspåse.
  3. Klicka en klick hummus centrerat på skivorna och nyp ihop till en blomma. Dekorera med dukkah och förgätmigej. Spar resterande hummus i en lufttät burk i kylen. Den håller fint en vecka eller två.

Rädisor med dip och krisp

  1. Mixa alla ingredienser till oljan i en kannmixer tills oljan mäter 70 grader. Det tar flera minuter.
  2. Vispa ihop äggulor, salt, senap och vinäger. Tillsätt dragonoljan i jämn stråle och vispa kontinuerligt.
  3. Tärna bortglömda brödkanter och stek gyllenbruna i rikligt med olivolja. Låt svalna. Mixa i en matberedare till smulor eller krossa dom fint med en kavel.
  4. Doppa rädisorna i dragonmajonnäs och rulla i surdegssmulor.

Ämnesgurka med baba ganoush

  1. Hyvla sköljda gurkor tunt på mandolinen. Lägg skivorna i en bunke och salta. Låt dra i 30 minuter. Koka upp ättiksprit, socker och 1/3 av vattnet. Dra åt sidan, häll på resten av vattnet och låt svalna. Häll av vätskan från gurkorna och häll över picklingslagen.
  2. Låt stå i lufttät burk över natten i kylskåpet.
  3. Dela auberginerna på längden och repa insidan med en kniv. Salta ordentligt och låt stå i 1h. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Lägg ett bakplåtspapper i en stor stekpanna. Dela citronen och lägg båda halvorna i pannan. Dela lök och vitlök på mitten och lägg snittsidan mot pannan och gör samma sak med jalapeñon. När de börjar få färg dra pannan åt sidan och sätt ett lock över så de mjuknar.
  5. Mixa innanmätet på aubergine, lök, vitlök, juicen från den grillade citronen, jalapeño och zest från en citron till en slät kräm i en matberedare. Smaka upp med salt. Fyll på spritspåse.
  6. Skala gurkorna och gröp ur innanmätet med en tesked. Fyll med baba ganoush. Toppa med picklad gurka och rostade sesamfrön.

Morot med blomkållscurry

  1. Baka betan med sitt skal i en ugnsform med ett bakplåtspapper på 200 grader tills den har en innertemperatur på 96 grader, ca 15 minuter. Låt svalna. Dela på längden.
  2. Skär buketter av blomkålshuvudet. Koka i rikligt saltat vatten i cirka 5 minuter. Mixa slätt i matberedare. Värm curryn i lite olja i en stekpanna för att dra ut extra smak. Tillsätt till blomkålskrämen. Smaka upp med salt och citronjuice. Justera eventuellt konsistens med neutral rapsolja. Fyll på sprits.
  3. Spritsa toppar av blomkålscurry på morotens snittsida. Toppa med rostade pistagenötter och korianderblommor.