Tartar på älginnanlår
Tartar på älginnanlår
17 ingredienser
1 h
Tartar på älginnanlår med picklade grankottar, enbär och citron är en rustik huvudrätt som andas skog och vinter.
Ingredienser
Älgtartar
- 160 g innanlår (från älg)
- 3 enbär
- 1 grankotte, picklad (de små som kommer på våren, eller mixa granbarr och ättika för att få liknande smak)
- 3 msk rapsolja
- 0,25 citron
- salt
Potatischips
- 300 g fast potatis
- salt
- 1 msk torkade lingon
- 1 tsk enbär, torkade
- 1 msk torkad svamp
Oxtalgsmajonnäs
- 30 g oxtalg
- 130 g rapsolja
- 1 ägg
- 1 tsk senap
- 1 msk schalottenlöksvinäger
- salt
Gör så här
Älgtartar
- Skär köttet i mindre bitar, ca 0,5 mm. Vid servering så blanda köttet med finhackade enbär, kotten, olja och citronjuicen. Smaka av med salt.
Potatischips
- Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. När potatisen är mjuk så sila bort tre fjärdedelar av vattnet och mixa med en stavmixer till en klibbig smet.
- Tryck ut smeten på en silikonmatta (eller bakplåtspapper) och låt torka i ugnen på 50 grader över natten.
- När smeten är torr så fritera bitarna i 160-gradig olja tills de är gyllene.
- Krydda chipsen med salt, lingon, enbär och svampen som du mixat till ett pulver.
Oxtalgsmajonnäs
- Smält oxtalgen i rapsoljan och låt svalna.
- Mixa ägg, senap och vinäger. Tillsätt oxtalgsoljan stötvis till en tjock konsistens. Smaka av med salt och mer vinäger.